Z obýváku Maroše Kramára na prkna divadla. Studio DVA uvede Tajomné variácie

19. srpen 2015

Dva herci a dvě představy o tom, jak vypadá pravá láska. Hru s názvem Tajomné variácie přivezlo do Prahy bratislavské bytové divadlo Ateliér Maroša Kramára. Ten se na jevišti divadla Studio DVA setká s Jurajem Hrčkou. Dnešní premiérou inscenace pokračuje Léto slovenských hvězd.

Představení Tajomné variácie se normálně hraje pro zhruba třicítku lidí ve 200 metrů velkém bratislavském bytě. V Praze si ale bude muset zvyknout na daleko větší prostory divadla Studio DVA.

Pro Kramára je to oproti bytovému divadlu velká změna. „My hrajeme uprostřed a tohle je kukátkové divadlo, něco úplně jiného. Najednou je to na jedné straně a veškeré aranžmá představení nefunguje. Nic z toho bytového divadla se sem nedá přenést,“ vysvětlil.

Představení bylo třeba zcela přizpůsobit novému prostoru.

„Je pravda, že se pro Tajomné variácie připravuje speciální dekorace, protože se v té divadelní hře hrálo přesně s tím, co se u Maroše Kramára doma v obýváku nacházelo. Takže připravujeme krb, pozadí, stoly, židle, knihovny. Prostě vybavujeme staromládenecký byt,“ popsal Tomáš Přenosil z divadla Studio DVA.

S jiným prostorem se ale budou muset sžít i sami herci. „Tady je 400 lidí, kteří sedí daleko dál, takže i gesty musí být větší, hlas se používá jiný,“ říká Maroš Kramár.

V českém prostředí je jako doma. Pravidelně se objevuje českých divadelních prknech i na televizních obrazovkách. S českým publikem má proto své zkušenosti a velmi si ho pochvaluje.

„Chodí k nám diváci, kteří třeba po představení přijdou a říkají, že přišli kvůli slovenštině, že se přišli zaposlouchat do té ľubozvučné slovenčiny,“ dodává herec.

Spustit audio