Z Německa: Reportáže Benjamina von Stuckrada-Barra

21. květen 2010

Za další knižní aktualitou nyní zamíříme do Německa. Dokonce i titul nové knihy novináře a spisovatele Benjamina von Stuckrada-Barra je velmi zdařilý - 'Mezi obětmi jsou také Němci' . Více v telefonátu naší spolupracovnice Evy Novak.

Každý, kdo netuší, s kým zde má co do činění , tipuje na kritickou reportáž o německé vojenské účasti v Afgánistánu. Možná by byla i zpráva o plánované zdravotní reformě. Omyl, oba předpoklady jsou daleko od pravdy .

Dva roky jezdil autor von Stuckrad-Barre po Německu, potkával a zpovídal prodejce šrotu, politiky, policisty, nositele Nobelových cen, zpěváky, pacienty i herce. Jeho postřehy a rozhovory, reportáže a portréty právě vyšly pod výstižným názvem 'I Němci jsou mezi obětmi'.

02059488.jpeg

Změnil zaměstnavatele - nyní pracuje pro nakladatelství Axela Springera a je přispěvatelem deníku Die Welt a časopisu Rolling Stone. Po delší přestávce o něm slyšíme - jeho poslední kniha vyšla v roce 2003 - v souvislosti s jeho novou knihou. Oficiálně je novinářem, píšícím společenské sloupky, ale defakto k této skupině nepatří. Nevlastní ani číslo mobilního telefonu Robbieho Williamse, nezná krevní skupinau pejska Paris Hilton, ani neuvádí každý druhý text slovy: 'Včera jsem ho náhodou potkal u Borchardta..- Borchardt je restaurace v Berlíně, kde se setkává prominence z celého světa.

Tento novinář pracuje trochu jinak než ostatní, a vidí to co jini nevidí. Vyzbrojen archaickou tužkou a poznámkovým blokem, fotoaparátem a velkou prázdnou taškou, se vydavá na smluvené schůzky anebo jen tak na slepo do města a při zapředených rozhovorech - kromě psaní poznámek - ukládá a hromadí v tašce vše, co by podle něj mohlo mít pro konečnou fázi textu sebemenší význam. Z plné tašky doma vysypává počmárané ubrousky, okousaná párátka i mastné tácky od buřtů.

Pouhé čtyři minuty mu byly vyměřeny na rozhovor s Angelou Merkelovou. A co se jí zeptal? 'Jak vám chutnal ten duryňský buřt, paní kancléřko?' 'Ušel', odpovídá paní Merkelová, odděná v jedno z jejích sako-kabátů podivuhodné barvy. A von Stuckrad-Barre, místo aby konečně začal pokládat obvyklé otázky, se nadále intenzivně zajímá pouze o uzeninu. 'Studený?¨zní jeho další otázka. 'Studený ne, ale řekla bych trochu překořeněný'. V tomto duchu se nese interview celou vyměřenou dobu.

02059496.jpeg

Benjamin von Stuckrad-Barre se odebere vždy do epicentra dění a pozoruje: vidí pohled, gesto, zdánlivě nepodstatný detail, prostě to, co je domněle nedůležité a nakonec celou událost promění v důležitou. Je ovšem také velmi trpělivý. Provází své vyvolené, ty, s kterými vede rozhovory tak dlouho, až se přestanou přetvařovat a bezmyšlenkovitě mluví o věcech, o kterých by se za normálních okolností nezmínili. Jak autor říká,'až po vykolejení, až po odhalení vlastních chyb a nedostatků, jsou najednou lidé, které jsme nesnášeli, sympatičtí - stávají se totiž jedněmi z nás…

02059489.jpeg

Benjamin von Stuckrad-Barre: Auch Deutsche unter den Opfern, nakladatelství Kiepenheuer und Witsch, Kolín nad Rýnem, 336 stran

autor: Eva Novak
Spustit audio