Z Německa: Nový film ‚Tomek' polského režiséra Roberta Glinského

20. červenec 2010

‚Tomek'- film polského režiséra Roberta Glinského, natočený v polsko-německé koprodukci, se objevil v německých kinech. Jak předznamenává naše spolupracovnice Eva Novak, film, odehrávající se na hranici je dvojsmyslně hraničním zážitkem..

Patnáctiletý Tomek bydlí na polsko-německé hranici v městečku Gubin. Má rád hvězdy a místo aby trénoval ve fotbalovém mužstvu, tráví svůj volný čas s učitelem němčiny v důchodu, panem Weberem, a vede s ním rozhovory o hvězdách. Společně plánují zřízení hvězdárny, na teleskop jim ale chybí peníze. Když se Tomek seznámí s Martou, stanou se pro něj hvězdy druhořadými. Důležité je, být dobře oblečený, dávat Martě dárky, kupovat si její přízeň. Zpočátku stačí, když ji pozve na pivo. Peníze si na to vydělává prodejem zeleniny a trpaslíků. Martiny nároky se však stupňují, vyžaduje speciální keramické zubní fazety. Na ty by Tomek prodejem zeleniny nikdy nevydělal. A tak kvůli Martě nastoupí do jednoho z projíždějících aut s tmavými skly a německou poznávací značkou a prodá sebe.

02101740.jpeg

Tomek se brzo dostane do situace, z které není úniku: dělá prostituta, ‚povýší' a stane se pasákem. Nakonec prodává německým zákazníkům i svého nejlepšího kamaráda. Podaří se mu ještě vyskočit z rozjetého vlaku? Je zcela sám, nikdo ho nepodpoří. Dokonce ani jeho rodiče raději nechtějí přesně vědet, kde se jejich syn toulá a co vlastně dělá. Není jistě náhodou, že jediný, který se pokusí Tomkovi pomoci, je zrovna Němec, pan Weber.Tomek bohužel prohlédne až když je pozdě. Draze za to zaplatí. Neprodává jen sebe, ale i zbytky svého dětství a dospívání.

Problém dětské prostituce v hraničních oblastech je bohužel denní realitou. Polský režisér Robert Glinski je tak trochu expertem na půdě vážných sociálních témat. Jeho film ‚Nedělní hrátky'(1983) o psychicky deformovaných dětech v padesátých letech, byl v Polsku dokonce delší dobu zakázán. V ‚Tomkovi' se Glinskému podařilo dosáhnout maxima minimem šokujících záběrů. Lví podíl na tom má představitel hlavní role Filip Garbacz, který m.j. vyhrál na karlovarském filmovém festivalu cenu za nejlepší herecký výkon. Účinku, kterého Filip dosáhne jediným pohledem svých kolouščích očí, nelze docílit žádným jiným záběrem. Rychlou proměnu nevinného, citlivého chlapce v otrlého pasáka zvládá naprosto bravurně.

02101741.jpeg

Hraniční městečko Gubin opravdu existuje. Autorka scénáře Joanna Didik v něm dvacet let žila. Zná ‚sviňky', tak nazývají místní obyvatelé mladíky, kteří se prostituují a tak zní také název filmu v polském originále - Swinki. Lidé, kteří v Gubinu žijí, se ocitli mnohokrát v životních situacích, ve kterých je košile bližší než kabát, přesněji, kdy má žaludek přednost před morálkou, a proto ‚sviňky' neodsuzují.

02101737.jpeg

V hraničních oblastech se vždy najdou mladíci, kteří jsou ochotni udělat ‚vše', když chtějí nové šaty, mobily nebo jim chybí peníze třeba jen na pivo. ‚Když chceš nový parfém, musíš dvakrát. Pro koženou bundu musíš pětkrát'. Tolik hraniční žargon.

‚Ich, Tomek'(Originál: Swinki) PL/D 2009. Režie: Robert Glinski. Scénář: Robert Glinski, Joanna Didik.

autor: Eva Novak
Spustit audio