Z Německa: Drážďany slaví 450. výročí svého založení

13. červenec 2010

Bohatou a pestrou kulturní nabídkou slaví letos saské Drážďany 450. výročí svého založení. Na některé události se zaměřila naše spolupracovnice Zita Senková:

Mnohostranná, překvapivá a působivá. 1800 metrů čtverečních a sedm rozlehlých sálů nabízí neobvyklou koncentraci umění. Cranachův obraz Adam a Eva, filigránské poklady ze Zelené klenby, vázu s drakem či figurky z Jávy určené pro stínohru. Artefakty zapůjčené z německých i mezinárodních sbírek, od Mnichova přes Louvre až po Eremitage.

Nejde o pouhé seznámení s dějinami sběratelství saských vladařů, kteří patřili k nadšeným mecenášům umění. Retrospektiva v Rezidenčním zámku s názvem „Budoucnost od roku 1560" přibližuje také nejrůznější impulzy, které mocipány na cestě za vědou a poznáním provázely a je ojedinělým důkazem kontinuity sběratelství umění v Drážďanech.

02096750.jpeg

August I., neomezený vládce Saska, vydal před 450 lety rozkaz, který odstartoval éru Drážďan jako města umění a kultury - založit sbírku umění a vykoupit co nejvíce toho, co má nějakou uměleckou hodnotu. A tak v roce 1560 začalo všemožné umění plnit komnaty drážďanského hradu. Za čtyři a půl století se sbírka obrazů, soch, zbraní, medailí, šperků a dalších artefaktů rozrostla do úctyhodných rozměrů a právě ony jsou nyní vystaveny na obdiv ve své kráse a rozmanitosti. Kromě klenotnice osmanských pokladů láká návštěvníky také Historická a Nová Zelená Klenba či Kabinet mědirytin a také architektonická pýcha města - znovuotevřené Albertinum, galerie Nových mistrů a Muzeum soch, které po ničivých povodních v srpnu 2002 prošlo důkladnou a originální rekonstrukcí. Starobylou impozantní budovu Albertina z 19.století doplnila konstrukce zastřešující původně otevřené atrium, propojila se tak minulost a budoucnost a to nejen po architektonické stránce, ale také prostřednictvím konceptu výstavy. První výstavou v novém Albertinu chce Galerie Nových mistrů vzdát hold a poděkovat současným německým umělcům, kteří po povodních před osmi lety uspořádali benefiční aukci svých děl a téměř tři a půl milionů eur věnovali fondu na obnovu historické budovy.

Součástí oslav 450. výročí založení Státních uměleckých sbírek je také expozice "Triumf modrých mečů" v Japonském paláci, které připomíná jubilejních 300 let od založení Porcelánové manufaktury v Míšni. Je méně známé, že evropský porcelán se nejdříve začal vyrábět v Drážďanech, a to v roce 1707, o tři roky později se jeho výroba rozjela v Míšni.

02096751.jpeg

Dalším oslavencem je také Semperova opera. Tento slavný operní dům vyhořel při bombardování 13.února 1945 a ve stejný den o 40 let později byl slavnostně znovuotevřen Weberovou operou "Čarostřelec", která vznikla v Drážďanech. Nacházející sezóna 2010/11 nabízí celkem 14 nových produkcí, z toho tři balety a také tři koncertní operní premiéry. Debutovat bude 44 pěvců a 17 dirigentů. A poprvé v historii bude mít opera ženu - indentantku - Dr. Ulrike Hesslerovou z Mnichova.

02096752.jpeg

Drážďany, které jsou synonymem pro Rafaelovu Sixtínskou Madonu, jsou ale také městem hudby a letos oslavují 200. výročí narození Schumanna i Chopina.

Letní prázdninová obloha bude letos patřit "Filmové noci na břehu Labe", promítání pod širým nebem na největší přenosné filmové plátno na světě a před proslulou siluetou Drážďanského Starého města.

autor: zis
Spustit audio