Z Moskvy přijely klíče od vězení carské rodiny i křižník Aurora

30. červen 2014

Výstava První světová válka s podtitulem Prolog k 20. století ukáže do 7. září návštěvníkům Národního muzea unikátní kolekci předmětů z majetku Státního ústředního muzea novodobých dějin Ruska.

Hned několik institucí se zapojilo do projektu Velká válka, už od dubna probíhají v Praze, v Brně nebo třeba v Opavě výstavy, které válku pojímají z různých úhlů. Národní muzeum se spojilo se Státním ústředním muzeem novodobých dějin Ruska a jeho nová expozice tak na válku nahlíží z pohledu národa, který v ní sehrál podstatnou roli. Z Moskvy do Prahy přivezly stovky unikátních předmětů, které ve světových muzeích nemají obdoby.

„Když jsme zhruba před rokem uvažovali, jak se do projektu Velká válka zapojit, přišel nápad spojit se s kolegy v Moskvě. V současné době v Praze je otevřeno několik výstav reflektujících první světovou válku, chybí ale ruský pohled. Říkali jsme si, že nejen pro české návštěvníky by mohlo být zajímavé sbírky u nás neznámé prezentovat,“ vysvětluje komisař výstavy Marek Junek.

Výstava vznikla na klíč

Galeristé z Moskvy přijeli do Prahy a přivezli s sebou databázi toho, co mohou zapůjčit: „Výsledkem našich vzájemných dohod je velké množství předmětů. Návštěvníky bych upozornil na exponáty a dokumenty, které se týkají Československých legií a exponáty spjaté se smrtí Romanovců a jejich zavražděním na jaře 1918. Výstava nereflektuje jen válku, ale také to, co se odehrávalo za ní. Ukazuje ruskou společnost, dilema v období velké války: prošli si třemi různými systémy, jejich psychické rozpoložení bylo velmi komplikované. I to se snaží výstava ukázat.“

Mezi exponáty nechybí klíče od komnat Alexandrovského paláce, kde byla vězněna carská rodina, pouzdro revolveru věznitele Romanovců, model křižníku Aurora nebo předměty spojené s československými legionáři, působícími na území východní fronty a Ruska. Výstava, která je součástí celorepublikového projektu Velká válka.

autoři: Karel Kratochvíl , Klára Vičíková
Spustit audio