Z medvědího česneku je hit, dřív se mu lidé vyhýbali

18. duben 2018 10:25

Vitaminová bomba, přírodní antibiotikum a všelék. Takové označení si vysloužil medvědí česnek. Bylinka je v posledních letech v kurzu, ale ne všude se smí trhat.

Takových míst jako je plantáž u Pardubic, v kraji moc není. „Na Pardubicku je to jediná přírodní plantáž, samozřejmě místa výskytu česneku by se tu našly, ale nejsou to takhle velké plochy,“ říká botanička Naďa Gutzerová.

Pozor na konvalinky

„V tuhle roční dobu se to dá těžko s něčím splést, ale byla jsem loni vyvedena omylu, dostaly se mi do ruky statistiky z Itálie, kde je známo, že nejčastějším druhem se kterým si lidé pletou medvědí česnek, je konvalinka, která je jedovatá,“ říká Gutzerová.

V současné době u nás ale konvalinky začínají teprve růst, zatímco česnek už má pěkně vyvinutý list. „Ale chápu, že laik, který přijde v květnu do lesa a má pocit, že vidí listy česneku a ona už je to konvalinka, tak si ji třeba natrhá,“ říká k možné záměně při sběru bylinky botanička.

Medvědí česnek roste na Břeclavsku

Při trhání je zapotřebí dát pozor, kde bylinku trháte. V chráněném území není možné rostliny trhat vůbec žádné.

V krajině jsou ale pravidla volnější, říká mluvčí Lesů české republiky Eva Jouklová: „Lesní plody pro vlastní potřeby může sesbírat každý, ale nesmí narušovat půdu, tedy trhat listy medvědího česneku je v hospodářských lesích možné, ale odnášet celé rostliny samozřejmě ne. V národních přírodních rezervacích je sběr zakázán, v ostatních rezervacích záleží na stupni ochrany přírody.“

Botanička Naďa Gutzerová je navíc přesvědčená, že se medvědí česnek trochu přeceňuje. „To je výsledek moderních trendů, které frčí. Zrovna teď je v oblibě medvědí česnek a souvisí to s větší oblibou gastronomie. Takže když se podíváme do starých knih a herbářů, tak nikde nenajdeme zmínku o tom, že by se užíval česnek medvědí. Používaly se jiné druhy planých česneků, které byly zajímavější.“

Navíc rostliny, u kterých se používá druhové jméno po nějakém zvířeti, třeba medvěd, vlk nebo pes, byly většinou to rostliny, které svým jménem měly naznačovat, že nejsou pro užití člověkem vhodné. U citlivějších lidí totiž může bylinka vyvolat alergickou reakci.

Spustit audio