Z letadla určitě nikoho nestrkáme, ubezpečuje instruktor parašutistického výcviku Jiří Martinák

Každý člověk musí být schopný a ochotný vyskočit sám. „Cokoli jiného by mohlo znamenat problém, který by následně ve stresu mohl udělat,“ říká Jiří Martinák, člen Hanáckého paraklubu.

Na palubu s sebou instruktor může vzít více klientů. „Pokud jde o začátečníky, tak jsou třeba jen tři, čtyři, aby nad nimi měl dohled,“ vypočítává Jiří Martinák. Jestli-že jde o zkušené parašutisty, může jich být plné letadlo. „Instruktor je ale zodpovědný za to, že je vysadí v místě, odkud se vždy bezpečně dostanou na přistávací plochu.“

Instruktor Hanáckého paraklubu Jiří Martinák s Ditou Vojnarovou

Většina lidí si první seskok moc nepamatuje. „Teprve ty další si více vychutnají, vědí, co je čeká, a vychutnávají si všechny detaily.“ V Hanáckém paraklubu se skáče z výšky minimálně 1 kilometru. Cesta nahoru letadlem trvá okolo 10 – 15 minut, vlastní seskok zhruba 5 minut. Aby se lidé nebáli, absolvují dvoudenní základní výcvik. „Tam se dozvědí, co potřebují a vyzkoušejí si spoustu věcí na pevné půdě,“ vysvětluje Jiří Martinák. Mimochodem jeho nejstarší klient měl 82 let.

autor: voj
Spustit audio