Z Holic až do Afriky aneb Cestování tehdy a dnes. Ke 150. výročí první africké cesty Emila Holuba

18. květen 2022

Poslechněte si rozhlasové pásmo o životě i díle významného českého cestovatele Emila Holuba s ukázkami z jeho díla. V pořadu mluví paní Jitka Koudelková z Afrického muzea v Holicích, současný pohled na cestování i Afriku přináší rozhovor s Tadeášem Šímou. Premiéru uvádíme ke 150. výročí Holubovy první africké cesty. On-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

V pořadu hovoří Jitka Koudelková a Tadeáš Šíma.
V roli Emila Holuba účinkuje Pavel Hromádka.
Připravila: Eliška Kánská
Režie: Lukáš Kopecký
Premiéra: 18. 5. 2022

Každoroční dovolené u moře, pečlivě zabalené svačiny i hodiny v popojíždějících kolonách. Ano, léto se blíží a spolu s ním i cestování všeho druhu. O pohodlných spojích nebo aspoň existujících mapách si ale mohl v roce 1872 Emil Holub nechat jenom zdát. Jak se dostal z malého českého městečka až do Afriky? To bylo jiné dobrodružství než dneska. Vždyť jenom cesta lodí trvala déle než měsíc. Tady opravdu platí, že i cesta je cíl.

Dvacet let svého života strávila s panem Holubem v jeho Holickém muzeu i paní Jitka Koudelková. S úsměvem tuto dobu přirovnává k takovému malému manželství. Za dvacet let už ví o panu Holubovi skutečně hodně. Spolu s ní se vydáváme objevit taje nejen cest Emila Holuba, ale hlavně jeho života. Kdo to vlastně byl Emil Holub? Jak moc je nejznámější český cestovatel lidem vlastně znám? To všechno zjišťovala autorka Večera na téma Eliška Kánská.

Cestování jako fenomén napříč generacemi

Naplno se ponořila do deníků tohoto dobrodruha. Zažíval situace, o kterých my si dnes můžeme nechat jen zdát. A že by to někdy byly tedy pěkné noční můry. Hlavně ale objevoval a prozkoumával svůj vysněný kontinent – Afriku! Na svou dobu byl dost pokrokový a spoustu věcí dělal jinak, než bylo zvykem. To je věc, kterou mají společnou s Tadeášem Šímou, mladým nadšeným cestovatelem, který se rozhodl objevovat naši krásnou planetu trochu jinak. Na kole.

Tadeáš projel Afriku od severu k jihu. Deníky Emila Holuba se tak střídají i s Tadeášovými dobrodružstvími. A že je co poslouchat! Mladý cyklista mluví třeba o tom, jak se jede na kole během období dešťů nebo kterým jazykem se člověk domluví kdekoliv. 

Eliška Kánská vytvořila propojenou mozaiku, která hlásá, že cestování je u nás fenomén napříč generacemi. Pod režijním vedením Lukáše Kopeckého uslyšíte i Pavla Hromádku v roli Emila Holuba.

Přijměte pozvání k cestě do Afriky, od které letos v květnu uplyne krásných 150 let, ale i k té, která se odvíjela nedávno na jednom terénním kole.

Psáno pro Týdeník Rozhlas.

autor: Eliška Kánská
Spustit audio