Z beskydské Prašivé za vombaty. Návrat Martina Stillera do Austrálie

25. listopad 2018

Cestovatel a cykloturista Martin Stiller se stal správcem a obnovitelem beskydské chaty Prašivá. V zimě si ale vždy dá pauzu a vyrazí do světa. I s rodinou.

Obnova chaty Prašivá sebere Martinu Stillerovi většinu času. „Dlouho jsem žil v Rakousku a některé alpské chaty mi sloužily jako vzor,“ říká s tím, že v oblibě má hlavně tradiční stavby spíš než moderní alpskou architekturu, u které ale obdivuje například její ekologické parametry. Na chatě má bohatý program, který tvoří například cestovatelské přednášky.

Některé vzpomínky nevyvanou

Na cestování si Martin Stiller pořád čas najde. Jeho poslední cesta s celou rodinou – se šestiletou dcerkou – vedla do Austrálie a na Tasmánii, kterou kdysi přejel od západu na východ na kole. „Byl to návrat na místo činu po 10 letech. Zažili jsme několik fascinujících setkání s lidmi, se kterými jsme udržovali kontakt, a teď jsme měli šanci se s nimi znovu setkat. Zaklepal jsem na dveře a řekl jsem: Poznáváte mě?“

Za vombaty, čerty a treky

V Austrálii navštívili Phillip Island, kde se dají pozorovat stovky i tisíce tučňáků. Hlavním cílem ale byla Tasmánie s tasmánskými čerty, vombaty a velkými trekovými možnostmi. „Tam si vybere opravdu každý.“ Na Maria Island se s rodinou dopravil trajektem a zůstal déle, než původně plánoval. „Zvířata tam vůbec nemají strach z lidí. Po večerech, kdy vylézají z buše na pobřeží, můžete chodit přímo mezi nimi. Vombata jsme si mohli skoro pohladit. To se samozřejmě nemá, ale pozorovat je můžete nádherně.“ Po cestě do Austrálie a zpátky si Martin Stiller udělal zastávku v Pekingu a Šanghaji. „Technologicky jsou neuvěřitelně napřed. Ve srovnání s Čínou opravdu nejsme žádný pupek světa.“

Další – tentokrát cyklistický – výlet podnikl do Britské Kolumbie. Víc se o něm dozvíte v záznamu celého vysílání o rodinném cestování, provozování chaty v Česku i dalších tématech.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.