Z adventních trhů mizí řemeslníci, nájemné za stánek je pro ně příliš vysoké

26. listopad 2016

Hlavně stánky s jídlem a alkoholem najdete na letošním adventním trhu v Českých Budějovicích. Současnou podobu chce radnice do budoucna změnit, tvrdí náměstek primátora pro kulturu Jaromír Talíř. Podobné je to i v jiných jihočeských městech.

Českobudějovické náměstí Přemysla Otakara II. je zase plné stánků. Bouchání kladívek a hučení vrtaček střídají první nakupující. Někde už prodávají punč, jinde se chystá prodej klobás, pečeného masa a chybět nebudou ponožky.

Stánek s vánočním zbožím si tu letos už nepostaví mladý obchodník. Loni to zkusil, ale nevyplatilo se mu to. „Nemůžu říct, že bychom byli ve ztrátě, ale vzhledem k těm vysokým vstupním nákladům, tedy nájmu, pak tržby a zájem lidí vůbec neodpovídají,“ vysvětluje.

Málo vánočního sortimentu a málo stánků s řemeslnými výrobky vidí i náměstek primátora pro oblast kultury Jaromír Talíř. „Souhlasím s tím, že by bylo lépe, aby se objevovalo méně textilu a více třeba výroby vánočních ozdob. Možná bychom to mohli zkusit příště rozšířit o nějakou výstavu betlémů,“ komentuje.

Řemeslníci ale většinou nemohou platit nájem kolem 30 tisíc za stánek. A jak říká mluvčí společnosti RK Invest David Kovařík, adventní trhy, které pořádá soukromá firma, mají za cíl hlavně vydělat peníze. „My jako národ si vlastně jen tak trochu hrajeme na Vánoce. Říkáme, že je to krásné, když kovář na tržišti vyrábí zvoneček, ale nikdo si to nekoupí. Lidé si neuvědomují, že ten řemeslník je z toho živ. My bychom to chtěli jako skanzen, jako obrázek, na který se budeme dívat,“ říká.

Řemeslníci, kteří dříve navštěvovali adventní trhy se svými stánky, odcházejí i z Českého Krumlova. „Vůbec si to nemohou dovolit. Nevydělávají zase tolik, aby mohli zaplatit stánek na celý měsíc,“ říká ředitelka festivalu komorní hudby Hana Pelzová, která dříve vánoční trhy na náměstí Svornosti provozovala.

Podle ní by mimo jiné řemeslníkům vyhovovala větší volnost a individuální stánky, ne uniformní boudy.

Řemeslníci se proto stahují jen na víkendové trhy v okolních městech nebo jezdí prodávat do Rakouska a do Německa. Trhy v Českém Krumlově pořádá Sdružení cestovního ruchu Český Krumlov. Jeho předseda Marek Šimon dodává, že zhruba polovina stánků má v nabídce jídlo a pití a druhá polovina patří prodejcům a řemeslníkům. Prodejci podle jeho zkušeností převažují. „Ono je to hrozně těžké, řemesla se sem nehlásí. Řemeslník si většinou nemůže dovolit být tady za ten nájem,“ říká.

Adventní trh, stánek, klobásy

A prodejce z kamenného obchodu blízko náměstí Jan Vondrouš nemá rád trhy vůbec. „Protože my tu jsme celý rok, celou zimu a musíme prostě vydělávat na nájem. A ty trhy berou samozřejmě obchod,“ vysvětluje.

Někteří dávají přednost trhům menšího formátu, například pan Pavel chodí na náměstí v Jindřichově Hradci. „Vždycky jsem hrozně rád, když se přichází navečer Panskou ulicí, je tady rozsvícený stromek a těch pár původních dřevěných stánků,“ popisuje.

A paní Petra z Jindřichova Hradce jezdí za komorní atmosférou nejradši na vesnici. „Tam je atmosféra podle mě mnohem hezčí, taková až rodinná. Potom jsou pěkné i trhy na zámku, tam je zase taková pohádková atmosféra,“ komentuje.

A na poslední nešvar poukázala v Českých Budějovicích paní Zuzana. Po zkušenostech ze zahraničí je z atmosféry na náměstí vyloženě zklamaná. „Francouzské město Grenoble to má udělané tak, že ty stánky stojí k sobě zadními částmi. Ať přicházíte na náměstíčko z jakékoli strany, tak koukáte do stánků, ne na jejich zadní část. My to tady máme naopak, ať přijdete z jakékoli strany, koukáte na zadky stánků,“ říká.

Stánky už nikdo neotočí. A letos je doplní i řada parkujících aut. Ta totiž z náměstí v době adventního trhu radnice nevykáže.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio