Yvonna Fričová: Na chalupu jezdím do Jižní Ameriky

27. září 2017

Někdo jezdí chalupařit do jižních Čech, jiný na jižní Moravu, Fričovi mají svou vesničku na jižní polokouli, na hranici Brazílie a Paraguaye.

Životní dílo a osud odvážného cestovatele, ale také diplomata, spisovatele a náruživého botanika A. V. Friče je mnohým znám. Jiným tento poutavý životaběh alespoň v krátkosti připomene Yvonna Fričová, manželka jeho vnuka, fotografa Pavla Friče. Právě jí a jejímu nadšení a vehemenci je věnována hodinka, jež se převážně nese na vlnách uhrančivé brazilské bossa-novy.

Čtěte takéVizitky, rozhovory s lidmi, kterým umění proměňuje život. Od 4. září na Vltavě

Je tomu tak přinejmenším ze dvou důvodů. V jakémsi latinskoamerickém rytmu se totiž vždy jakákoliv rozmluva s Yvonnou Fričovou odvíjí – její líčení je svižné, podmanivé a věcné, přinášející celou řadu pro našince poutavých zajímavostí a překvapivých souvislostí. A optimistická bossa-nova také úzce souvisí s dobou na konci 50. let minulého století, kdy lidé znova začínali věřit v mír a šťastnou budoucnost, v technický pokrok a lety na Měsíc.

Tento kolorit je spjatý s dalším pozoruhodným fenoménem, který se v životě Yvonny a Pavla Fričových zjevil jakožto překvapivý „meziprodukt“ jejich častých cest na jižní polokouli.

Levitující oblouky prezidentského paláce od Oscara Niemeyera jsou symbolem hlavního města Brasílie

„Proč nevydáváme jednoduché knížky? Mě by to nebavilo. Mým cílem však je, aby ty knížky nevypadaly komplikovaně, aby naopak byly pro čtenáře příjemné, přívětivé, aby se dobře četly.“

Jde o brazilské hlavní město Brasília, odedávný sen Brazilců, jenž dokázal uskutečnit za pouhé tři roky - v letech 1957 až 1960 - teprve prezident českého původu Juscelino Kubitschek. Ikona modernistického stylu, charakterizovaná urbanistickým plánem Lucia Costy a architekturou Oscara Niemeyera, je dnes památkou UNESCO jako vrcholné dílo lidské kreativity 20. století.

Během několika návštěv hlavního města Brazílie mu oba Fričovi zcela propadli: Pavel pořídil na tisíce snímků tohoto architektonického skvostu, Yvonna podnítila vznik rozsáhlého autorského týmu originálního sborníku, který právě vychází. Obsáhlá publikace „Brasília – město – sen“ komplexně představuje ideu a architekturu brazilského hlavního města.

Náměstí Tří mocí v Brasílii, vrcholné dílo architektů Oscara Niemeyera a Lucia Costy

Yvonna Fričová spolu se svým manželem už dokázali zapojit stovky donátorů do nesmírně efektivní podpory komunity jihoamerických indiánů Čamakoko (španělsky Chamacoco) v Paraguayi, kteří se hlásí ke svému českému předkovi Alberto Vojtěchu Fričovi – jako mladý se zamiloval do krásné indiánky a po jeho odjezdu se narodila dcera. Dnes má její rodina téměř dvě stě členů. Sami si s jistou nadsázkou říkají Checomacoco („čeští Čamakokové“).

České krávy v Paraguayi

Forma podpory je zdánlivě jednoduchá: nevznikají žádné okázalé projekty, pomoc směřuje přímo těm, kteří jsou rozhodnuti postarat se sami o sebe, aby jim posléze už nemusel nikdo pomáhat.

Nejviditelnějším úspěchem je chov hovězího dobytka: bývalí nomádi – lovci a sběrači – se o krávy zakoupené z českých peněz výborně starají a stáda úspěšně rostou. Výnosy nastartovaly ekonomickou soběstačnost mnohých rodin.

První Čamakokové, kteří vystudovali s českou pomocí zemědělské učiliště

Nepochybně ještě cennější je vklad směřovaný k tamním mladým: platba školného studentům zemědělského učiliště dovedla k jeho absolvování už dvě desítky indiánů, za přímé finanční podpory z Čech studuje několik vysokoškoláků práva, veterinární lékařství, medicínu a další zdravotnické obory.

autor: Václav Flegl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.