Ylljet Alicka: Když projížděl Chruščov naší vesnicí

4. září 2017

Povídka současného albánského spisovatele o albánské podobě potěmkinovské vesnice on-line k poslechu do neděle 10. září 2017. 

Kolosální objekt Skanderbegova muzea v albánském městě Krujë byl zbudován v období komunistického režimu Envera Hodži

Ylljet Aliçka je současný autor pocházející ze země, jejíž literatura nám příliš zprostředkovávaná není – z Albánie. V roce 1951 se narodil v Tiraně, vystudoval přírodní vědy a začal učit. Na počátku 90. let se vrhl do politiky, když se stal vedoucím zahraničního odboru albánského ministerstva kultury. Deset let také působil ve funkci tajemníka tiskového oddělení Delegace Evropské komise v Tiraně a zastával také funkci albánského velvyslance ve Francii. Od roku 2013 přednáší na Evropské univerzitě v Tiraně.

Už ve druhé polovině 90. let ale začal také s vydáváním povídek a napsal i několik románů. Celá Aliçkova tvorba, zejména jeho povídky, se s nadhledem vrací ke složité minulosti Albánie, především ke komunistické éře a k období transformace v 90. letech 20. století. Jeho texty ukazují každodenní realitu života v tehdejší Albánii. Do ní nás Ylljet Aliçka zavede i v povídce Když projížděl Chruščov naší vesnicí.

Účinkuje: Kajetán Písařovic

Překlad: Přemysl Vinš
Připravila: Jiřina Tejkalová
Režie: Petr Mančal

Natočeno v roce 2017.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio