Woody Allen: Riverside Drive. Ornest, Lábus a Cibulková v černé komedii o setkání neurotika s psychotikem

7. duben 2020

Pokud máte potíže s milenkou, může se vám k jejich řešení hodit i nebezpečný blázen. Rozhlasovou inscenaci se skvělým hereckým obsazením poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Osoby a obsazení: Jim (Jiří Ornest), Fred (Jiří Lábus) a Barbara (Vilma Cibulková)
Dramaturgie: Martin Velíšek
Překlad: Dana Hábová
Režie: Vlado Rusko
Natočeno: v roce 2009

Děj bláznivé aktovky se odehrává během nevlídného, deštivého večera na newyorském Manhattanu. Riverside Drive neboli 12. avenue prochází čtvrtí Upper West Side, domovem bohatých obchodníků a umělců v blízkosti řeky Hudson. Právě na odlehlém místě jejího břehu se setkají dva zcela odlišní muži s rozdílným životním názorem. Neurotický, ne právě úspěšný scenárista Jim a geniální psychotik s vražednými sklony Fred. Ten kdysi psal reklamní slogany, momentálně je z něj bezdomovec. Už několik měsíců špehuje Jima v přesvědčení, že jím byl okraden o svůj autobiografický námět na film, a tedy i kus života.

Kdo bude rozhodovat, co je reálný? Jsme částečky, nebo paprsky? Rozpíná se všechno, nebo smršťuje? Když vstoupíme do černý díry a fyzikální zákony se pozastaví, budu pořád potřebovat suspenzor?

Takto a podobně doráží Fred na Jima, kterého právě čeká stejně důležitá jako nepříjemná schůzka. Chce během ní ukončit vztah se svou milenkou. Jednoduchou, základní situaci rozvijí dialog plný vtipů tak, jak jej od Allena známe. Děj se láme v okamžiku, kdy na scénu vstoupí Barbara a vše začne směřovat k překvapivé pointě.

Za ironickými bonmoty a vtipnými paradoxy se podobně jako například ve filmech Zločiny a poklesky nebo Výstřely na Broadwayi skrývá i zneklidňující otázka zodpovědnosti za své chování.

Vilma Cibulková, natáčení hry Skleněný zvěřinec (Tennessee Williams)

Allana Stewarta Konigsberga (*1. prosince 1935, Bronx) alias Woody Allena není třeba českým divákům příliš představovat. Do filmového průmyslu vstoupil Allen v roce 1964, když získal nabídku na vypracování scénáře k filmu Co je nového, kočičko? (What's New, Pussycat, r. Clive Donner). Jeho režijním debutem byl nízkorozpočtový japonský špionážní thriller What´s up, Tiger Lilly. Allenova filmografie je nesmírně bohatá, však také se až do dnešních dnů snaží natočit jeden film ročně. Filmy jako Všechno, co jste chtěli vědět o sexu (ale báli jste se zeptat), Spáč, Láska a smrt, Annie Hallová, Manhattan, Hana a její sestry patří k tomu nejlepšímu, co kdy bylo natočeno.

Allen je autorem několika sborníků krátkých povídek a úspěšným divadelním autorem. Jeho hra Nepijte tu vodu z roku 1966 zaznamenala 598 repríz. Nejen na českých jevištích se s úspěchem hrály adaptace jeho filmových scénářů.

Hru Riverside Drive napsal Allen v roce 1995, premiéru měla spolu s jeho další aktovkou Old Saybrook v The Atlantic Theater Company v New Yorku v březnu 2003 v jeho vlastní režii. Pro Český rozhlas inscenaci v roce 2009 natočil režisér Vlado Rusko se skvělým obsazením: Jíří Ornest jako Jim, Jiří Lábus v roli bezdomovce Freda a Vilma Cibulková jako pomstychtivá milenka.

Spustit audio