WOMEX za námi, Nouvelle Prague a Alternativa před námi

3. listopad 2016

Čtvrteční Hudebna přinesla ohlédnutí za letošním ročníkem veletrhu world music, který se konal ve španělském Santiagu de Compostela a zacílila sluch i na blížící se pražský festival hutné hudby Alternativa.

Jak zahrnout do půlhodinového pořadu výstupy z akce o stovkách účinkujících a tisícech účastníků? Nezbývá než vybrat a okomentovat pár ukázek a odkázat na pořady další. Nejbližší z nich je pondělní Hudba na pomezí Petra Dorůžky, která se rovněž tématu bude věnovat.

V neposlední řadě je dobré připomenout, že své úlovky z tohoto veletrhu v příštím roce představí domácímu publiku pořadatelé festivalů Colours of Ostrava, Respekt, Folkové prázdniny v Náměšti nad Oslavou, Pohoda a mnohých dalších. Uvidíme, zda si naopak někdo na zahraniční festival pozve moravský Ponk, který měl velký úspěch, avšak v návalu konkurence není snadné se výrazně prosadit.

V Hudebně zazněly nahrávky akordeonisty Kepy Junkery, zpěváka a hráče na tamburinu Xabiera Díaze a jeho souboru a písnička Carlose Lopese z Kapverdských ostrovů, který, jak slyšíte z přiloženého rozhovoru, právě studuje zpěv v Paříži.

Dále v pořadu zveme na pražskou mezinárodní konferenci a showcase festival Nouvelle Prague, na akci, která je moderním veletrhem zaměřeným na současné hudební dění. A pouštíme si jednu písničku Milli Janatkové, jako slibnou ochutnávku chystaného projektu Mým kořenům.

A na závěr pořadu trochu jiný žánr - festival hutné hudby Alternativa. V Hudebně sze mohli slyšet skladbu Kinetakt od rakouského tria Radian. Na festivalu zahrají kapely domácí i světové, mladé i zkušené - mezi ty patří třeba nizozemský virtuos na bicí nástroje, odkojený jazzem, ale nespoutaný formami a žánry, Han Bennink.

autor: Aleš Opekar
Spustit audio