Wolfgang Amadeus Mozart: Cosi fan tutte

3. září 2018

Poslední lednový Operní večer je na stanici Vltava věnován Mozartově hudbě. Nejen proto, že se každoročně 27. ledna připomínají jeho narozeniny, ale hlavně proto, že přiblíží umění Adama Plachetky, který loni debutoval v milánské La Scale.

Vysíláme 30. ledna v 19:00.

Mladý český pěvec Adam Plachetka se postupně dostává víc a víc do mezinárodního povědomí. K úspěchům na domovské scéně, tedy ve Vídeňské státní opeře, přidal loni debut na stejně prestižním pódiu v Miláně a letos v únoru ho čeká debut v Metropolitní opeře v New Yorku, která je skutečnou mekkou všech operních umělců.

Záznam představení z La Scaly, kde se český basbarytonista objevil v Mozartově opeře Cosi fan tutte jako Guglielmo po boku tenoristy Rolanda Villazóna v roli Ferranda, vysíláme v Operním večeru 31. ledna. Převzatou inscenaci Clause Gutha ze Salcburku v Miláně dirigoval v červnu Daniel Barenboim. Pěveckými partnerkami byly představitelům hlavních mužských rolí Maria Bengtsson a Katija Dragojevic.

Operu Così fan tutte (Takové jsou všechny) napsal Mozart na libreto Lorenza da Ponte. Měla premiéru v roce 1790. V pražském Národním divadle, kde Plachetka zpíval Guglielma také, tuto operu dramaturgie charakterizovala jako příběh dvou mladíků, kteří provádějí smělý a pro někoho asi i hanebný experiment nejen s city a věrností svých partnerek, ale také se svými vlastními city. Pokoušejí to, co by mělo zůstat nedotknutelné. Jenže co odolá před lidskou pýchou a nekonečnou zvědavostí..? Mozarta téma inspirovalo k jedné z jeho nejlepších oper, založené na protikladu komorního psychologického příběhu s nesmírně bohatým a propracovaným hudebním výrazem.

autor: Petr Veber
Spustit audio