William Faulkner: Danny je hodnej chlapec. Nebo ne? Co když je to všechno jinak?

7. červen 2020

Nad kolika špatnostmi je člověk ochoten přivřít oči, aby si uchoval iluze o svých nejbližších? Vladimír Šmeral v pro něj netypické roli dobráckého a věčně optimistického starého tuláka. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Překlad a dramatizace: Josef Červinka
Osoby a obsazení: Stařec (Vladimír Šmeral), Mladík (Petr Haničinec), Matka (Jaroslava Drmlová), Pan Pinckski (Ivo Gübel), Paní Zilichová (Hana Kreihanslová), Danny (Jan Schánilec) a Advokát (Zdeněk Martínek) a další
Dramaturgie: Josef Hlavnička
Režie: Josef Červinka
Natočeno: v roce 1970

Je zima roku 1930, padá sníh a dva newyorští bezdomovci se rozmýšlí, kam se na noc schovat před mrazem. Ten starší z nich (Vladimír Šmeral) nakonec prosadí svůj návrh – vydat se na nádraží Pennsylvania station. Cestou svému mladšímu souputníkovi (Petr Haničinec) vypráví o všem možném, o tom jak byl za mlada neduživý, jak si jeho sestra šetří na rakev, ale především o svém synovci. Čím více o něm řekne, čím nemilosrdnější jsou lakonické otázky jeho mrzoutského kolegy, tím je jasnější, co je to za člověka.

Petr Haničinec - 60. léta

Na konci vyprávění, když už je holá pravda tak zjevná, že se jí nejde vyhnout, se mladší muž neubrání pocitu, že by měl konečně starému pánovi ukázat tvrdou pravdu o charakteru jeho synovce. Stařec ji odmítne vzít na vědomí a názor, že Danny je hodnej chlapec, nezmění, stejně jako ho neopustí jeho optimismus poté, co oba tuláky hlídka vykáže z tepla nádraží zpět na ulici.

Spustit audio