Wiener Festwochen 2005: šest týdnů hudby a divadla

9. květen 2005

Celkem třicet sedm hudebních a divadelních produkcí stojí na letošním programu Wiener Festwochen, jež budou zahájeny v sobotu 7. května a potrvají až do 19. června. Zatímco se hudební složka festivalu soustředí spíše na vyzdvižení evropského dědictví, vychází divadelní program hlavně z konfrontace s aktuální společenskou situací - a prezentuje nové hry současných autorů.

První hudební premiérou a zároveň jedním z vrcholných zážitků letošního festivalu bude jistě nastudování Mozartovy opery Lucio Silla pod taktovkou Nikolause Harnoncourta. V divadle Ronacher bude uvedena jednoaktová opera Philippa Boesmanse Julie (dirigent Kazushi Ono). Autorem libreta i inscenace je Luc Bondy, jejž se známým belgickým skladatelem pojí dlouholetá spolupráce. Bondy zrežíroval též Händelovo velké operní drama o žárlivosti Hercules, které mělo za hudebního vedení Williama Christieho premiéru v loňském červenci při Festivalu d`Aix-en-Provence. Peter Sellars, jeden z nejvýraznějších divadelních a operních režisérů současnosti, se rozhodl pro Wiener Festwochen znovunastudovat scénickou interpretaci Bachových kantát BWV 199 Mein Herze schwimmt im Blut a BWV 82 Ich habe genug. V češtině a němčině bude konečně představen Janáčkův písňový cyklus Zápisník zmizelého, a to jako miniaturní operní inscenace (premiéra 19. června v Hale E v komplexu MuseumsQuartier). Režisér Klaus Michael Grübel převedl Janáčkův cyklus 22 písní na motivy lásky mladého moravského venkovana Janíka a krásné tmavooké cikánky Zefky na divadlo a na společném vystoupení tenora Petera Straky a herečky Angely Winkler ukazuje možnosti setkávání hudby a divadla.

Fotografie ze zkoušky Mozartovy opery Lucio Silla

Činoherní představení vnesou do programu Festwochen aktuální společenská a politická témata, jako je například migrační politika (drama Pryč z Evropy Belgičana Toma Lanoye se bude hrát na vídeňském Jižním nádraží), problematika diktatur a jejich selektivních praktik (Ochrana před budoucností v režii Christopha Marthalera) či intimní rodinné a obecně mezilidské vztahy v současné Evropě (Turista v režii Belgičana Luka Percevala). Kromě řady dalších zcela nových her evropských i neevropských autorů budou uvedeny inscenace klasických dramat, k nimž patří třeba Zločin a trest F. M. Dostojevského (ve zpracování a režii hvězdného Franka Castorfa), Strýček Váňa A. P. Čechova (režie Luka Percevala), Tanec smrti Augusta Strindberga (v režii Petera Zadeka) nebo Dantonova smrt od Georga Büchnera (v pojetí Christopha Marthalera).

Vstupenky na jednotlivá představení v ceně od 8 až do 152 eur lze zarezervovat telefonicky na +43/1/589 22 11, anebo zakoupit prostřednictvím internetu na www.festwochen.at.

autor: (com)
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.