Welzl, Ubu, Fidlovačka, Havelka…

28. duben 2011

Poslední dubnový čtvrtek přijde do Čajovny jihlavský rodák, absolvent DAMU, režisér, herec, televizní moderátor a v neposlední řadě člen hudební skupiny 2Singles Jiří Havelka.

Autorka pořadu Kateřina Rathouská s ním bude mluvit především o jeho poslední premiéře v Dejvickém divadle, kde nastudoval text tamního dramaturga Karla Františka Tománka s názvem Wanted Welzl (a podtitulem “Hra, ve které jde o život”). Hlavní roli obchodníka a náčelníka eskymáků moravského původu Jana (Eskyma) Welzla ztvárnil čerstvý držitel Ceny Alfréda Radoka David Novotný. “Welzl můj dětský hrdina nebyl,” vyznává se na internetových stránkách Havelka a dodává, že podrobněji se touto osobností začal zabývat až poté, co byl osloven ke spolupráci v Dejvicích. “V hovorech s Karlem Tománkem a později i se scénografem Dádou Němečkem a kostýmní výtvarnicí Natálkou Steklovou o tom, proč a jak takovou inscenaci dnes dělat, jsme si jasně řekli, že nechceme inscenovat jeho známé severské příběhy. Zajímá nás on sám, jeho život a smrt a to mezi, zajímá nás bílý, mrazivý sever, kde má člověk ke smrti pořád neskutečně blízko, zajímá nás led, zajímají nás nedivadelní žánry, jako je třeba western nebo komiks. A nejvíc nás zajímá perpetuum mobile...,” říká Havelka. Drama vyložil originálním způsobem: publikum sleduje v nepříliš rychlém tempu měnící se obrazy a díky pozoruhodné práci s oponou vidí menší či větší výseky děje. Patřičnou atmosféru dílu dodávají nejen herectví a výprava, ale také živě provedená hudba Davida Babky.

Čajovna dále připomene třeba Havelkovo působení ve Studiu Ypsilon či souboru VOSTO5 a některé starší jevištní kusy - Fidlovačku aneb Kde domov můj? podle Josefa Kajetána Tyla, která se hraje v Divadle na Vinohradech, nebo Ubu se baví v Divadle Na zábradlí. Na poslední zmíněné úspěšné představení mohou posluchači vyhrát v soutěži dvě vstupenky. Další cenou pak bude kniha Miles - Autobiografie, kterou vydalo nakladatelství Plus a je věnována americkému jazzmanovi Milesi Davisovi.

02318554.jpeg
autor: krs
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.