Wanda Heinrichová: Jehla sestupuje

7. březen 2020

Rozhlasová kompozice z poslední sbírky autorky střední generace a překladatelky Wandy Heinrichové vydané v nakladatelství FRA v přednesu Vilmy Cibulkové. Premiéru poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Wanda Heinrichová je germanistka, překladatelka, literární kritička a výjimečná básnířka střední generace. Sbírka Jehla sestupuje se poetikou neblíží ničemu, na co jsme ze soudobé domácí poezie zvyklí. Nezapadá do stávajících etablovaných ani rýsujících se básnických proudů, Heinrichová nepíše očekávatelně, necítí nutnost vytvářet časovou varující a angažovanou poezii. Její básnické světy jsou fantaskně děsivé a groteskně komické a jejich kontury jsou rýsovány příběhy, které můžeme znát z četby.

Účinkují: Vilma Cibulková, Viktor Dvořáka a Olga Stehlíková
Připravila: Olga Stehlíková
Režie: Markéta Jahodová
Premiéra: 7. 3. 2020

Výraz i vyznění básní se blíží výtvarnému umění první poloviny 20. století. Poetika je výrazně imaginativní a atmosférotvorná, nesvázaně fantaskní, bohatě barevná. Nálada přitom není v celé knize jednotná, proměňuje se a odvádí čtenáře pokaždé do jiných prožitkových končin: jednou je pološílená, jednou hravě vtipná, jindy téměř milostná, o stránku dál drastická, vždy evokativní a jakoby neosobní. Mluvčí této poezie netrpí, nespílá, ale ani nepozoruje účastně či dotčeně. Jen žije uvnitř toho všeho, jen s tím vším prostě – je.

autor: Olga Stehlíková
Spustit audio