„Wachet! Betet!“: Bachovy kantáty podle Gardinera zazněly v přímém přenosu

17. květen 2018

Na Pražském jaru se ve čtvrtek večer představil vynikající britský dirigent Sir John Eliot Gardiner, který se svými soubory Monteverdi Choir a English Baroque Soloists nabídl výběr z Bachových kantát. Český rozhlas Vltava tento koncert v Dvořákově síni pražského Rudolfina přenášel v přímém přenosu.

Gardiner si před pár lety splnil svůj sen, když nahrál všechny Bachovy kantáty na CD. I když se slavný dirigent nezabývá jen starou hudbou a jeho zájem sahá až po hudbu 20. století, přece jen je oceňován především jako výborný vykladač historicky poučené interpretace starší hudby.

Začal festival Pražské jaro. Přivítá hvězdné světové umělce

Pražské jaro 2018

V sobotu 12. května začíná 73. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro. Letos se uskuteční na 60 koncertů. Velká očekávání vzbuzují zejména hostování zahraničních umělců.

Čtěte takéPražské jaro na Vltavě: Chystáme sedm přímých přenosů, rozhovory a recenze

Monteverdi Choir patří již přes padesát let mezi nejlepší vokální tělesa světa. Na festivalu Pražské jaro vystoupil pod Gardinerovým vedením s Bachovou Mší h moll už v roce 2010. I tehdy jej doprovázel orchestr English Baroque Soloists, který byl založen roku 1978 s cílem věnovat se dobové interpretaci barokní a raně klasicistní hudby. Dnes představuje jeden z předních barokních orchestrů, který vystupuje nejen koncertně, ale i ve spolupráci s věhlasnými světovými operními domy.

Sir John Eliot Gardiner

Johan Sebastian Bach se věnoval kompozici kantát po celý život. Figurální hudba byla důležitou součástí evangelických bohoslužeb, hrály se každou neděli nebo o svátcích, kromě postního období. V roce 1723 se Bach stal kantorem u sv. Tomáše v Lipsku, v tomto období vznikla většina jeho kantát, ačkoli některé z nich zkomponoval ještě za pobytu ve Výmaru. Objem díla, které musel během jednoho roku napsat a nastudovat, byl ohromný. Znamenalo to vytvořit na 60 nových kompozic, a tak není divu, že se při práci vracel ke starším dílům, které dále přepracovával. Základem pro skladby byly biblické texty nebo duchovní poezie německých básníků, které reflektovaly čtení příslušné neděle nebo svátku.

Přímý přenos, který jste na Vltavě měli možnost slyšet 17. května od 20:00 hodin, uváděla Daniela Čermáková.

Program
Kantáta „Weinen, Klagen, Sorgen, Zagen“ BWV 12
Kantáta „Wachet! Betet! Betet! Wachet!“ BWV 70
Kantáta „Jesus schläft, was soll ich hoffen?“ BWV 81
Kantáta „Wachet auf, ruft uns die Stimme“ BWV 140

Monteverdi Choir a English Baroque Soloists patří k hvězdám současného barokního nebe. Spolu se svým zakladatelem a uměleckým ředitelem sirem Johnem Eliotem Gardinerem představí v Praze výběr z kantátové tvorby Johanna Sebastiana Bacha. Právě kantáty tvoří těžiště repertoáru obou souborů; za vše mluví všemi oceňovaná kompletní nahrávka celkem 198 Bachových duchovních kantát, nahraná živě během velkolepého turné Bach Cantata Pilgrimage, v rámci něhož oba soubory zavítaly do více než šedesáti kostelů Evropy a USA. Událost, kterou magazín Gramophone označil za „jeden z nejambicióznějších hudebních projektů všech dob“. (festival.cz)

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.