Vzpoura starostů Kroměřížska proti vedení kraje. Nepoškozujte nemocnici v Kroměříži, bouří se

Starostům z Kroměřížska se nelíbí, co Zlínský kraj zamýšlí s nemocnicí v Kroměříži.

Podepsali se proto pod otevřený dopis adresovaný krajským zastupitelům. Chystaná koncepce rozvoje zdravotnictví podle nich výrazně znevýhodňuje právě kroměřížskou nemocnici. A představitelé měst regionu chtějí zachování stávajícího rozsahu péče.

Starostové z Kroměřížska se totiž bojí nevratných kroků, rušení oddělení, odlivu akutní péče do Zlína.

Podle starosty Hulína Romana Hozy z ODS se nejedná o zdravotnickou koncepci, jako spíš nástřel nebo hodně špatný nápad. „Podle návrhu by na tom kroměřížská nemocnice měla být nejhůře,“ říká Hoza.

Na otevřený dopis zlínský hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL) reagovat nebude. Odkazuje na polovinu dubna, kdy zazní na veřejné prezentaci konečný návrh koncepce zdravotnictví pro příští tři roky.

Hejtman také řekl, že na iniciativě starostů z Kroměřížska se až příliš projevují blížící se podzimní komunální volby a veřejností citlivě vnímané zdravotnictví je pro ně vhodné téma.

Zlínský kraj zřizuje čtyři nemocnice. Ve Zlíně, Kroměříži, Uherském Hradišti a Vsetíně. Veřejné představení koncepce rozvoje zdravotnictví na další tři roky chystá na 16. dubna, o týden později má dokument projednat a možná i schvalovat krajské zastupitelstvo.

Podle místostarosty Kroměříže a krajského zastupitele Pavla Motyčky, který je stejně jako hejtman z KDU – ČSL, by se ale koncepce v dubnu schvalovat neměla. Podle něj mají lidé obavy ze zhoršení zdravotní péče a je potřeba o změnách ještě mluvit. „O tomto materiálu není možné hlasovat,“ uvedl Motyčka.

autor: pes

Související