Vzpomínky herce Ladislava Lakomého (5 částí)

11. červenec 2011

„Čím jsem starší, tím víc je mi líto, že jsem si nepsal deník“ – těmito slovy začíná vyprávění o svém životě jeden z nejvýznamnějších českých herců, Ladislav Lakomý, který zemřel ve věku nedožitých 80ti let letos v dubnu.

Ladislav Lakomý se narodil 14. listopadu roku 1931 „na hospodě“ jako syn řezníka a hospodské v Náměšti nad Oslavou, kam se vracel po celý svůj život do domku po svých rodičích. Vystudoval brněnskou Janáčkovu akademii múzických umění a po celý svůj profesní život zůstal věrný brněnskému divadlu, kde nastoupil v roce 1956 do tehdejšího Divadla bratří Mrštíků, od roku 1965 působil až do roku 1991 v činohře Národního divadla Brno. Setkal se tu s vynikajícími režiséry – Evaldem Schormem, Evženem Sokolovským, Aloisem Hajdou nebo Zdeňkem Kaločem.

02308551.jpeg

Za vrchol své herecké kariéry považoval šedesátá léta - nezapomenutelná zůstává jeho role Ježíše v Komedii o umučení z roku 1965 (v režii Evžena Sokolovského) nebo hlavní role ve hře Alejandro Casony Stromy umírají vstoje, která byla rovněž natočena jako televizní inscenace (jeho partnerkou byla skvělá Vlasta Fialová).Jeho poslední divadelní inscenací byla hra Dobře rozehraná partie autora Stefana Vögla na scéně Městského divadla Brno. Ladislav Lakomý hrál v mnoha filmech, byl vyhledáván v dabingu (nadaboval řadu filmů s Alainem Delonem a Horstem Buchholzem), působil jako pedagog na JAMU a je rovněž neodmyslitelně spojen s Českým rozhlasem, kde vytvořil desítky rolí. V České televizi zaujal jeho civilní projev v dokumentárním seriálu o Poutních místech v Čechách a na Moravě, který uváděl společně s Josefem Somrem.

02308550.jpeg

Ve svém „rozhlasovém“ vzpomínání neopomenul Ladislav Lakomý připomenout krásná setkání s brněnskými básníky a malíři; s mnohými z nich – například s Janem Skácelem a nebo Oldřichem Mikuláškem ho pojilo celoživotní přátelství a několik jejich veršů zařadil tento velký český herec ve své neopakovatelné interpretaci také do pořadu Osudy.

autor: Olga Jeřábková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.