Vzpomínkové akce k začátku okupace završil koncert českých umělců a kapel

21. srpen 2015

Události z 21. srpna 1968 připomněl velký hudební happening Aby sny nezešedly. Koncert byl vrcholem stejnojmenné vzpomínkové akce, která probíhala na Václavském náměstí v Praze už od minulého týdne. Kolemjdoucím každý den nabízela autentické videonahrávky, fotografie a zvukové záznamy tehdejšího Československého rozhlasu.

Koncert pod širým nebem otevřela někdejší skupina Petra Nováka George and Beatovens. V tu dobu už se událost ve spodní části Václavského náměstí sledovaly desítky diváků.

Protože se koncert konal v samém centru Prahy, přilákal i řadu turistů. Většina z nich o událostech, které akce připomínala, skoro nic nevěděla. Našly se ale i výjimky.

„Víme, co se tady dělo, proto jsme se přišli podívat na koncert. O historii Československa jsme se učili ve škole a navíc jsme viděli řadu dokumentárních pořadů v televizi,“ řekl manželský pár z italské Florencie.

Návštěvníky si nejvíc získalo hodinové vystoupení Vladimíra Merty, který prý nabídku na koncert nemohl odmítnout.

„Už jsem tu hrál loni a zdálo se mi, že nebude zapotřebí ten koncert opakovat. Bohužel se situace ve světě za ten pouhý rok natolik zhoršila, že jsou prostě věci, které už nelze odmítat,“ tvrdí písničkář.

Čtěte také

Merta na závěr vystoupení přizval na jeviště Aleše Brichtu, aby společně zahráli skladbu Karla Kryla Veličenstvo kat. Vedle nich ale na koncertu zahrála také třeba kapela Folimanka Blues nebo Aktual Milana Knížáka.

Ten si koncertní happening velmi pochvaloval. „Je to uprostřed Prahy a ještě 21. srpna, pro nás tedy něco symbolického. Proto to i děláme.“

Vzpomínková akce Aby sny nezešedly se letos konala už podruhé a i příští rok připomene události, na které by se zapomínat nemělo.

Spustit audio