Vzpomínka na německého architekta Gottfrieda Böhma. Minulý týden zemřel ve věku 101 let

16. červen 2021

Kolín nad Rýnem je z hlediska architektury dvacátého století mimořádně zajímavým městem; zejména jeho církevní stavby jsou úžasným příkladem odvážné a experimentální práce osvícených moderních architektů. Vyniká mezi nimi tvorba Gottfrieda Böhma, který během své dlouhé kariéry postavil desítky sakrálních staveb.

Narodil se v roce 1920 v Offenbachu. V genech měl předpoklady stát se architektem. Jeho otec Dominikus realizoval řadu vynikajících sakrálních staveb mezi dvěma světovými válkami, které se řadí mezi významné příklady německého expresionismu. Gottfried nejdříve studoval sochařství a až později v padesátých letech začal pracovat jako architekt, nejdříve se svým otcem a po jeho smrti převzal jeho kancelář.

Pilgrims' Centre a St. Mary's Cathedral v německém Velbert-Neviges, architekt Gottfried Böhm

Působil především v západním Německu kolem Kolína nad Rýnem, kde během šedesátých a sedmdesátých let vytvořil unikátní soubor sakrální architektury definující pojetí moderní kostelní stavby. Já jsem se do Kolína nad Rýnem podíval poprvé v roce 2010 a stavby Gottfrieda Böhma jsem nechtěl minout. I přesto, že jsem neviděl jeho nejslavnější díla, jako například betonový komplex poutního kostela v Neviges, který vynikl v letech 1968–1972, podařilo se mi navštívit alespoň některé z nich.

Kostel Vzkříšení krista, architekt Gottfried Böhm, realizace 1968–1970

Ostré betonové formy tvoří ve skrze skulpturální architekturu, která je pro Böhmovy projekty typická a odkazuje k jeho sochařskému vzdělání. Svůj první projekt realizoval právě v Kolíně nad Rýnem. Byla to kaple Sv. Kolumby, kterou postavil mezi lety 1947–1950 na místě válečným bombardováním zničeného kostela Sv. Kolumby. Bohužel jsem tehdy viděl jen její exteriér, který je dnes součástí velkého muzeálního komplexu Kolumba postaveného podle návrhu Petera Zumthora. I tak dodnes zaujme mohutnou fasádou, které dominuje černá plocha z lávového kamene a mohutné dveře s organicky tvarovaným madlem.

Z vrcholného období Böhmovy kariéry pochází Kostel Vzkříšení (Christi Auferstehung), který Böhm realizoval mezi lety 1968–1970. Jedná se opět o bohatě členitou stavbu kombinující betonové a cihlové zdivo, vystavěné do kaskádovitých forem včetně točitě tvarované věže. Zajímavý je i interiér, který je dekorován originálními vitrážovými okny se zakomponovanými reálnými symboly Ježíšova umučení, včetně hřebů nebo včely.

Poslední Böhmovou stavbou, kterou jsem tehdy v Kolíně nad Rýnem navštívil, byl kostel Sv. Gertrudy s dominantními špičatými věžemi. Byl postaven mezi lety 1962–1965 a byl dekorován například mohutnými ocelovými dveřmi nebo vitrážovými okny s flórálními motivy od Fritze H. Lautena.

Gottfried Böhm se stal díky své nekompromisnosti světově uznávaným architektem. V roce 1986 získal za svou tvorbu ocenění vůbec to nejvyšší: Pritzkerovu cenu.

autor: Adam Štěch
Spustit audio

Související