Vznik Protektorátu Čechy a Morava aneb Hra se slovenskou kartou

8. březen 2024

Druhá československá republika neexistovala ani půl roku, přesto se během této krátké doby výrazně zhoršily poměry ve všech oblastech společenského života.

Nejprve si v několika příspěvcích poměry v končící druhé republice přiblížíme. Novinář Rudolf Halík – po válce vězněný za kolaboraci s nacisty – popisuje na nahrávce ze 14. února 1939 poměry v tisku.

Politickou situaci přibližuje v rozhlasovém vystoupení z 18. února právník a politik Jiří Havelka – ministr druhorepublikové a následně protektorátní vlády, který spolupracoval s protinacistickým odbojem.

Novinář František Kocourek, který za války zahynul v koncentračním táboře Osvětim, se 20. února snažil českému posluchači zprostředkovat osobnost Andreje Hlinky, klíčového autonomistického slovenského politika, který zemřel těsně před mnichovskými událostmi.

Situace na Slovensku

Další nahrávky pocházejí ze Slovenska. Dne 10. března 1939 ústřední československá vláda zasáhla vojensky proti slovenským separatistům a situace na Slovensku se stala velmi nepřehlednou. Slovenští politici se vzájemně napadali v tisku i v rozhlase.

Březen 1939: Nemáte na vybranou! Tiso a Ďurčanský u Hitlera

Adolf Hitler a Jozef Tiso

Nemáte na vybranou. V tomto smyslu se vyjádřil Adolf Hitler v rozhovoru, který se odehrál večer 13. března 1939 v Berlíně za přítomnosti Jozefa Tisa a Ferdinanda Ďurčanského. 

Ministr autonomní slovenské vlády Ferdinand Ďurčanský dokonce uprchl do okupovaného Rakouska a opakovaně tam mluvil v nacistickém propagandistickém vysílání – úryvek z jeho prvního vystoupení jsme rovněž zařadili.

Z dalších slovenských politiků jsme vybrali ukázky z projevů Jozefa Tisa, Pavla Čarnogurského, Karola Sidora a Pavla Teplanského. Pozoruhodným dokumentem je rozkaz Hlinkovým gardám (paravojenským jednotkám slovenských separatistů) o odebírání majetku Čechům a Židům vyháněným ze země.

14. března 1939 pak slovenský sněm – poté, co Adolf Hitler přijal v Berlíně Tisa a Ďurčanského – vyhlásil slovenskou samostatnost. Druhá republika přestala existovat.

autor: Pavel Hlavatý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.