Vzdychající typy jsou jako plíseň, silní milují život. Pořad věnovaný inspirativnímu odkazu Tomáše Bati

15. říjen 2022

Na důvěrnou spolupráci s Tomášem Baťou juniorem vzpomíná JUDr. Stanislav Knotek, právník pro jeho majetkové a obchodní záležitosti v Česku a na Slovensku. Premiéru poslouchejte on-line po dobu pěti týdnů po odvysílání.

Úspěch začíná odvahou

Nadace Tomáše Bati byla založena v roce 1996 Tomášem Baťou juniorem s cílem podporovat užitečné projekty mladých lidí a rozvíjet hodnoty společnosti. Svou činnost Nadace slavnostně zahájila 1. května 1998 současně s otevřením rekonstruované vily navrácené Tomáši Baťovi juniorovi, který rozhodl o jejím uvedení do původního stavu.  V pořadu je zachycen zvukový obraz vily, pohyb v jejím prostoru, vrzání parket, otvírání okna, chůze po schodech apod.

Kdo plýtvá časem, je hlupák, kdo plýtvá časem druhých, je zločinec

Skromná továrenská vila se nachází přímo ve středu Zlína a v současné době v její těsné blízkosti vede rušná komunikace. Kdysi byly továrna a vila odděleny řekou Dřevnicí a jejich majitel chodil z jednoho prostoru do druhého pěšky.

Čtěte také

Na osobní zážitky vzpomíná ve druhém dílu pořadu Stanislav Knotek: „Tomáš Baťa junior mě přijal jako rodinného právníka. Jeho důvěra ke mně rostla. Byl to z jeho strany posun z ryze komerčního vztahu k lidskému. Stal jsem se jeho důvěrníkem. Byl jsem suchou vrbou. Vypovídal se z lidských i osobních starostí jako každý jiný. Byl to velký člověk, byl příjemným společníkem, moudrým učitelem a spravedlivým soudcem.“

Miroslav Buriánek natáčel v autentickém prostoru Baťovy zlínské vily s ředitelem Nadace Tomáše Bati Pavlem Velevem, projektovou manažerkou Gabrielou Končitíkovou, projektovým a PR manažerem Jakubem Malovaným a s ředitelem Okresního archivu ve Zlíně Davidem Valuškem.

autor: Miroslav Buriánek
Spustit audio