Vzájemný respekt, setkávání a inspirace, to jsou domény Tria Sabil i projektu Benin International Musical

21. únor 2021

Virtuozní Trio Sabil ve své autorské tvorbě rozvíjí blízkovýchodní hudební tradici v nástrojovém obsazení spojujícím zvuk arabské loutny oud s perkusemi a klarinetem. Energický koncert západoafrického projektu Benin International Musical kombinuje rituální rytmiku a lidové melodické nápěvy s nástroji a skladebnými postupy západoevropské hudby.

Koncertem, který Trio Sabil odehrálo v únoru roku 2020 ve stockholmském klubu Stallet, nás provede hlas Ahmada Al Khatiba, autora převážné většiny repertoáru Tria Sabil. V současné době žije ve Švédsku, kde vyučuje teorii modální hudby, kompozici, hru na arabskou loutnu oud, maqam (arabský systém melodických modů) a improvizaci. Má palestinské předky stejně jako perkusista Youssef Hbeisch, který se kromě virtuozní hry na riq (druh tamburiny), bendir (velký rámový buben podobný perskému dafu) nebo různé druhy darabuk (arabských bubnů ve tvaru poháru) věnuje také modernizaci tradiční arabské rytmiky na základě studia indických, perských, afrických a latinských rytmů. V tvůrčích experimentech a objevování nových hudebních cest pokračují spolu s Ahmadem Al Khatibem coby mezinárodně ceněné a úspěšné Duo Sabil. Nyní přizvali k hudební spolupráci Lenu Nowak, klarinetistku polského původu, která také žije ve Švédsku a ve své klarinetové technice propojuje postupy z různých kultur.

Cílem hudebního projektu Benin International Musical, který vznikl v roce 2016 v Cotonou, hlavním městě západoafrického státu Benin, je vzkřísit hudební tradici a kulturu předků, založenou na rytmice woodoo rituálů a zprostředkovat ji světu propojením se žánry, které jsou touto rytmikou přímo inspirovány a ovlivněny – rockem, popem, gospelem, hip-hopem a dalšími. Prostřednictvím zvuku spojují vzájemné kulturní vlivy v jeden celek a vyprávějí příběh svébytné africké kultury po staletí ovlivňované a vytěžované západním světem, která si ale přesto uchovává vlastní ráz.

Iniciátory projektu byli mimo jiné Hervé Riesen, který působí v Radio France, a také Jérome Ettinger, prezident Eurosonic Group. Na základě rozsáhlých konkurzů vznikl kolektiv sedmi muzikantů a vokalistů, který tvoří: basista Lionel Babatoundé Boni, hráč na woodoo perkuse Emile Totin, rapper a perkusista Yêwhe Yeton, kytarista Yaowi Emmanuel Atcho (řečený Tétanos), zpěvačka a rapperka Nayel Hoxo, zpěvačka Brigitte Amessiamey Kiti a kytarista a zpěvák Jimmy Belah. Své debutové album BIM #1 vydalo uskupení v roce 2018 a od té doby sklízí koncertní úspěchy na africkém kontinentě, v Evropě i v USA – v říjnu roku 2019 vystoupili mimo jiné v newyorské Carnegie Hall.

Připravila a uvádí: Anna Marie Hradecká
autoři: Anna Marie Hradecká , Zdeněk Přidal
Spustit audio