Vzájemné mezigenerační inteviews. Martin Suter a Benjamin von Stuckrad-Barre vydali knihu rozhovorů

7. leden 2021

Dva spisovatelé, které dělí generace, vedou rozhovory o všem možném. Vše nahrají, přečtou, poopraví a švýcarské nakladatelství Diogenes texty lektoruje a vydá vázané v typickém malém formátu s fotografií obou na obálce. Pod názvem Všichni jsou tak vážní se skrývají rozhovory o komice, trapnostech, úmyslném vytěsňování vážných témat a přátelství. O knize referuje Eva Novak.

Přebal knihy Martin Suter, Benjamin von Stuckrad-Barre: Ale sind so ernst geworden

Martina Sutera, dvaasedmdesátiletého švýcarského autora, znají čeští čtenáři z několika překladů jeho románů a povídek. Benjamin von Stuckrad-Barre je v Německu slavně i neslavně proslavený, v Čechách zřejmě zcela neznámý.  Pětačtyřicetiletý von Stuckrad-Barre je svobodný novinář, spisovatel, herec a moderátor. Psal a píše pro renomované deníky a týdeníky, vydal několik románů, jeden z nich byl úspěšně zfilmovaný. Má za sebou těžké období závislosti na tvrdých drogách, které dokumentoval jak filmově tak románově. Tito dva spisovatelé nemohou být odlišnější, o to zajímavější je to, co čtenářům předkládají.

Tito dva pánové, na obálce knihy v oblecích a bílých košilích, se seznámili u hotelového bazénu, oblečeni pouze v plavkách. Plavky je také název úvodního rozhovoru knihy, která se nese v poměrně lehkém duchu. Z plavek se téma přesunuje na nošení obleků a Suter  – notorický nosič obleků – poznamenává, že pro něj je oblek určité stanovisko, které má jeho protějšku signalizovat: nevypadám dobře, ale mám hezký oblek.

16 rozhovorů dvou naprosto odlišných osobností a charakterů – nervózního a těkajícího s melancholickým gentlemanem staré školy. Všechna velká a vážná témata jako je rasismus, kolonialismus, klimatické změny a samozřejmě korona, bez kterých se dnes v Německu neobejde téměř jediný fejeton, zůstávají nedotčena. A to je dobře. Občas je nutné vydechnout a uvolnit se.

Martin Suter, Benjamin von Stuckrad-Barre: Ale sind so ernst geworden. Nakladatelství Diogenes, prosinec 2020. 256 stran.

autor: Eva Novak
Spustit audio