Využití sloučenin bóru v praxi

3. leden 2014

Stanou se sloučeniny bóru novou zbraní proti virům a bakteriím? Nebo nakolik mohou pomoci zabránit korozi kovových materiálů? To je jen několik otázek z mnoha, které si při výzkumu chemie bóru kladou vědci z Ústavu anorganické chemie Akademie věd v Řeži – a na některé z nich už nacházejí odpovědi.

Jedním z chemických prvků, které nabízejí zajímavá využití v mnoha různých oblastech, je bór. První sloučeniny bóru a vodíku byly připraveny už před více než 100 lety. Zkoumaly se jako možná raketová paliva, sloučeniny bóru mohou sloužit třeba při přepracování radioaktivního odpadu, vlastností tohoto prvku se využilo také při vývoji tzv. bórové neutronové záchytové terapie pro léčbu nádorů.

K rozvoji chemie už zmíněných sloučenin bóru s vodíkem neboli boranů významně přispěli vědci v Ústavu anorganické chemie Akademie věd v Řeži.

Jak v rozhovoru s Janou Olivovou upozorňuje doktor Tomáš Baše, chemie bóru je kompletně vyvinutá člověkem, takže borany jsou připravovány uměle, spojují se chemickými vazbami do velkých shluků neboli klastrů a jsou unikátní šíří různých struktur, které vytvářejí. Často proto mají zcela speciální vlastnosti.

Jeden ze směrů výzkumu bóru v Ústavu anorganické chemie Akademie věd podle Tomáše Baše cílí do medicíny, včetně boje proti virům.

autor: Jana Olivová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.