Výstava v Obecním domě se vrací do časů Amedea Modiglianiho

13. prosinec 2010

Po jistých peripetiích s časem a místem konání se milovníci tvorby italského malíře Amedea Modiglianiho konečně dočkali – výstavu nesoucí jeho jméno mohou nyní navštívit v Obecním domě, a to až do 28. února 2011. Samostatná expozice věnovaná tomuto umělci se v České republice pořádá vůbec poprvé.

Ve starobylých prostorách Obecního domu, kde se výstava koná namísto původně plánovaného Musea Kampa, je rozmístěno více než šest desítek exponátů. Kromě Modiglianiho prací je tu zastoupena i tvorba umělců a umělkyň, kteří byli s jeho životem nějak spjati. To vše rovnocenně doplňuje řada dobových fotografií, přibližujících Modiglianův soukromý život, či některé z jeho osobních věcí (například desky na návrhy, korespondence nebo skici na notových sešitech). Multimediální rozměr pak výstavě dodává kupříkladu projekce filmu, nazvaného právě po tomto umělci s Andym Garcíou v hlavní roli.

Netradičním prvkem expozice je bezesporu i její zvuková kulisa. Byla připravena speciálně pro tento projekt a postaralo se o ni kvarteto Clarinet Factory podpořené perkusistou Alanem Vitoušem. Na vytvoření nahrávky měli pouhé čtyři týdny a nakonec sestává ze 12 skladeb.

Modigliani v kontextech

Amedeo Modigliani (1884 – 1920) byl jedním z těch umělců, jejichž nedoceněnou tvorbu za života daleko přesahuje jejich posmrtná sláva. Jeho bohémský život završila předčasná smrt – zemřel na tuberkulózu v pouhých 36 letech, jen pár dní před vlastní svatbou.

Amedeo Modigliani (1918)

Návštěvníci výstavy ovšem nebudou svědky chronologické či tematické ilustrace jeho díla, jak bývá zvykem. Kurátorka Serena Baccaglini se rozhodla zasadit tvorbu Amedea Modiglianiho do kontextu s jeho současníky i s jeho vlastním osobním příběhem.

Velmi překvapivé a dosud ojedinělé je v tomto ohledu její rozhodnutí propojit Modiglianovu tvorbu s českým malířem Františkem Kupkou. Inspirovala ji k tomu jen málo známá fotografie, dokumentující setkání těchto umělců na Salónu v Paříži v roce 1912. Podruhé se tak prostřednictvím svých děl setkávají tito muži až nyní, téměř po sto letech v Praze. V osobnostech obou umělců kurátorka vidí nápadnou podobnost, ať už jde o jejich vlastní životní osudy, solitérský způsob tvorby či o novátorské prvky, jimiž významně obohatili umění přelomu minulého století. Z Kupkových děl tu mohou návštěvníci vidět mj. jeho obraz Tvárno, Abstraktní kompozice a jiné.

Pohled do nitra

Samotná Modiglianova tvorba je na výstavě zastoupena řadou kreseb a skic, které tvořily nosnou část jeho díla. Kdykoli se procházel ulicemi Paříže, kde strávil posledních 14 let svého života, zachycoval své dojmy a postřehy na malý skicák, který nosil neustále při sobě. Nejvíce se věnoval aktu a portrétu, především – avšak nikoli výhradně – ženskému. Portrétováním lidí si zpříjemňoval i večery v hospodě, neboť své kresby tu pak vyměňoval často i jen za skleničku vína.

Zásadní a pro divákovo oko asi nejpřitažlivější jsou však Modiglianiho olejomalby. O jejich hodnotě, jakož i o hodnotě dalších děl, ostatně svědčí už jen samotná výše pojistné částky, která celou tuto výstavu kryje a která podle slov ředitelky pořádající Galerie Vernon Moniky Burian Jourdan převyšuje 60 milionů eur.

Amedeo Modigliani: Portrait of young Anna 1918-1919 (olej na plátně)

Modiglianův umělecký rukopis zastupují zejména ty jeho portréty, na nichž jsou modely vyobrazeny s typicky ostrými rysy, podlouhlými nosy a často i s jedním okem přivřeným, které má symbolizovat pohled do nitra člověka. Z Modiglianových olejomaleb se na výstavu dostal mj. Portrét malíře Celso Lugar, L´Ecolier (Žák), portrét Marie Modigliani či portrét Marevny, jediné ruské kubistické malířky působící v Paříži. Mezi vystavenými obrazy nechybějí portréty snoubenky Jeanne. Ta byla rovněž umělkyní a její díla zastupují „ženský element“, který je dalším výrazným pilířem celé expozice. V neposlední řadě dostávají návštěvníci příležitost konfrontovat Modiglianiho tvorbu také s tvorbou jeho souputníků a blízkých přátel, například Pabla Piccassa, Maxe Jacoba a jiných.

Výstava potrvá až do konce února a bude obohacena i o doprovodný program. Po Obecním domě, kde má nyní svou premiéru, se posléze přesune do Taiwanu, New Yorku, Sao Paola a dalších míst světa.

Amedeo Modigliani
9. prosince 2010 – 28. února 2011
Výstavní sály Obecního domu v Praze, nám. Republiky, Praha 1
Kurátorka: Serena Baccaglini, idea výstavy: Monika Burian Jourdan
Otevřeno denně od 10:00 do 19:00 hod.

Související odkazy: oficiální web výstavy, Galerie Vernon, Obecní dům

autor: Lucie Černá
Spustit audio