Výstava pro celou rodinu

2. leden 2002

Souborná výstava Zdeňka Seydla probíhající od začátku prosince do února v Českém muzeu výtvarných umění v Praze poprvé představuje umělcovu celoživotní tvorbu: kresby, grafiku, návrhy a realizace z oblasti užitého umění a jedna její část je věnována i kreslenému a loutkovému filmu.

Obrazy Zdeňka Seydla se vyznačují velkou dynamičností tvarů i barev. A přece na nich divák najde mnoho valérů a dozvuků plných významů, drobných příběhů i něhy. Při výběru témat neznal umělec hranic. Dokázal zachytit věrně dobu, ve které žil, se všemi jejími peripetiemi, a zároveň vniknout do velmi křehkého zákoutí lidské duše a rozeznít v nás nečekané množství pocitů.

Logo

Zdeněk Seydl poznamenal celou generaci svých přátel - "kumštýřů" z různých oborů, kteří dodnes rádi a s jistou nostalgií vzpomínají, jak s ním spolupracovali. Jejich slova lze číst v katalogu, jenž byl k výstavě vydán a který obsahuje i odborné texty a samozřejmě také barevné reprodukce. Na výstavě jsou promítány některé Seydlovy animované filmy pro děti a krátké filmy pro dospělé, které vytvořil především ve spolupráci s Jiřím Trnkou, Břetislavem Pojarem, Jiřím Brdečkou... Za všechna jmenujme aspoň Lva a písničku, Rozum a cit či Špatně namalovanou slepici.

autor: Jiří Hůla
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.