Výstava k 90. výročí založení žižkovské uměleckoprůmyslové školy

27. září 2011

V galerii Nová síň ve Voršilské ulici v Praze bude od úterý 27. září otevřena jubilejní výstava připravená k letošnímu 90. výročí založení Státní odborné školy pro zpracování dřeva v Praze 3 na Žižkově, jež byla předchůdcem dnešní Vyšší odborné školy uměleckoprůmyslové a Střední uměleckoprůmyslové školy, kterou její studenti vždy familiérně nazývali a dodnes nazývají „Žižkárna“.

Škola byla založena 7. října 1921 pod vlivem výmarského Bauhausu, z jehož programu převzala myšlenku neoddělitelnosti kvalitního umění od kvalitního řemesla, a od té doby jí prošlo na deset tisíc studentů.

Z těch dnes ve světě umění velmi známých absolventů školy jmenujme například známého tvůrce hraček profesora Viktora Fischla, slavného scénografa Josefa Svobodu, architekta a designéra Bořka Šípka, sochaře Jana Hendrycha, profesorku Adélu Matasovou, oděvní výtvarnici Helenu Fejkovou, sochaře Michala Gabriela a jeho kolegu ze skupiny Tvrdohlavých Františka Skálu, ilustrátora a spisovatele Petra Síse, malíře a grafika Josku Skalníka, ale třeba i zakladatele divadla Semafor Jiřího Suchého či zpěváky Jaroslava Hutku a Vladimíra Mišíka.

Na devadesátiletou historii a důvod založení školy se Karel Oujezdský zeptal Pavla Kovaříka, ředitele Vyšší odborné školy uměleckoprůmyslové a Střední uměleckoprůmyslové školy v Praze 3 na Žižkově.

Jubilejní výstava k 90. výročí založení školy bude zahájena v 17 hodin v galerii Nová síň ve Voršilské ulici v Praze, kde potrvá do 9. října.

Spustit audio