Výstava figurálních plastik Olbrama Zoubka

29. srpen 2012

Na zeleném trávníku bastionu U božích muk, v místech, kde navazuje gotický a barokní úsek novoměstských pražských hradeb a kde je krásný výhled přes Nuselské údolí na Vyšehrad, se můžeme setkat s více než třiceti figurálními plastikami významného českého sochaře Olbrama Zoubka.

Výstavu jeho soch v revitalizovaném prostoru bastionu, který letos získal Grand Prix architektů 2012, připravil Bastion Prague Restaurant.

Olbram Zoubek se narodil v roce 1926, po válce studoval na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze v ateliéru Josefa Wagnera a od roku 1959 byl členem skupiny Trasa. Už od šedesátých let patří k významným představitelům českého figurálního sochařství.

Je autorem posmrtné masky Jana Palacha a Jana Zajíce a také pomníku obětem komunismu pod Petřínem na pražském Újezdě. Tuto angažovanou část tvorby Olbrama Zoubka na výstavě reprezentují plastiky Zastřelený z roku 1958, Občan-mukl z roku 2001 a Pocta Miladě Horákové z roku 2010.

20. srpna, den před výročím okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy natáčel s Olbramem Zoubkem na vernisáži Karel Oujezdský. První otázka se týkala prostoru terasy Bastionu, na němž jsou sochy umístěny.

Výstavu figurálních plastik Olbrama Zoubka můžete v prostoru terasy před Bastion Prague Restaurantem v Horské ulici u novoměstských hradeb v Praze 2 navštívit do konce října.

Spustit audio