Vysoké horečky, bolesti svalů a kloubů. Jak rozeznat skutečnou chřipku od běžné rýmy?

28. leden 2019

Trápí vás chřipka? Pokud ne, je dost možné, že už za pár dnů bude. Lidí s chřipkou v těchto týdnech stále přibývá. Jiří Chum proto od odbornice zjišťoval, jak na to, aby vás chřipková epidemie zasáhla co nejméně.

Chřipku prý od běžného nachlazení rozeznáte snadno. Začíná totiž obvykle mnohem dramatičtěji. „Na rozdíl od běžných chorob z nachlazení se chřipka hlásí vysokými horečkami, silnými bolestmi svalů a kloubů a schváceností,“ popisuje Martina Havlíčková, vedoucí Národní referenční laboratoře pro chřipku.

Nemocných je víc. Chřipka trápí malé děti a školáky

kýchnutí - rýma - nachlazení - chřipka

Ve Zlínském kraji přibylo lidí s akutními respiračními onemocněními, stoná 1630 ze 100 000 obyvatel.

A „přecházet“ ji rozhodně nedoporučuje. „Mohlo by to způsobit další komplikace, často i respiračního charakteru, které mohou mít velmi vážný průběh,“ varuje. Jak dodává, běžná chřipka obvykle trvá pět až šest dnů. Po nich by ovšem ideálně měla následovat ještě rekonvalescence. 

Očkování i tradiční prevence

Chcete se chřipce vyhnout? Pozdě prý není ani na očkování, i když s výrazným „ale“. „Doba je poměrně nevhodná. Po aplikaci vakcíny potřebuje tělo deset dní až dva týdny, aby vytvořilo ochranné protilátky. V té době se člověk ještě může nakazit, obzvlášť v době epidemie,“ varuje Martina Havlíčková.

Nejúčinnější ochranou tak nyní zůstávají klasické „babské rady“ a doporučení. Podle nich bychom se měli vyhýbat místům s vyšší koncentrací lidí a důsledně si mýt ruce po návratu z MHD. „Utéct tomu ale úplně nemůžeme,“ shrnuje Martina Havlíčková.

autoři: Jiří Chum , als
Spustit audio