Vyšlo první číslo nového časopisu Folklor

4. leden 2007

V posledních prosincových dnech se ke čtenářům dostalo první číslo nového časopisu Folklor. Ten sice vychází již osmnáctým rokem, nicméně letos poprvé má skutečnou časopiseckou podobu. Změnil se formát, a to na A4 při osmadvaceti stranách. Magazín je celobarevný na křídovém papíře; další novinkou je změněná periodicita - vycházet bude jako měsíčník.

Obsahově je časopis zaměřen nejen na vedoucí souborů a jejich manažery, jako tomu bylo doposud, ale především je určen všem, kteří mají rádi lidovou kulturu, které folklor oslovuje a inspiruje. Užší bude sepětí obsahu článků s aktivitami folklorního dění a cestovního ruchu. Jednotlivé rubriky budou mít výrazně reportážní, populárně informační charakter, při zachování maximální možné aktuálnosti. Na trh se tak dostává zcela nový mediální produkt, který umožní prezentovat folklor jako nedílnou součást národní kultury a každodenního života naší společnosti.

V prvním čísle časopisu si můžete přečíst rozhovor s předsedou Folklorního sdružení České republiky Zdeňkem Pšenicou, reportáž z folklorního festivalu Tradice Evropy, portrét jubilujících souborů Klas a Klásek, navštívíte valašský Liptál, Vesnici roku, řezbáře Jiřího Halouzku, akademickou malířku Marii Kovaříkovou, seznámíte se s aktuálním děním v oblastních folklorních sdruženích i s novým šéfredaktorem. Do ruky se vám dostane i pozvánka na jubilejní X. reprezentační Národní krojový ples ve Žďáru nad Sázavou.

Druhé číslo časopisu Folklor vyjde 30. ledna 2007.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.