Vyšla kniha o Brně předválečném a válečném

24. srpen 2018

V novém vydání knihy Dušana Jeřábka si můžete přečíst o Brně v letech 1928 – 1948.

Kniha, kterou pro brněnské nakladatelství Books & Pipes Publishing edičně připravila autorova dcera Olga Jeřábková, nese podtitul O divadle, literatuře, výtvarném umění a významných osobnostech v letech 1928 – 1948.

Brněnský literární historik, divadelní kritik, editor a profesor Masarykovy univerzity Dušan Jeřábek (1922 – 2004) v ní úvodem píše: „To, s čím zde přicházím ke čtenáři, je knížka vzpomínek. Skoro hned cítím, že by bylo slušné se za to omluvit; neboť memoárová literatura je četná a já nepovažuji sebe ani svoje osudy za tak významné nebo zajímavé, abych vyprávěním o nich obtěžoval veřejnost. Snažil jsem se však (…) podat obraz svého rodného města, jeho života a lidí, kteří tvořili jeho podobu, dávali Brnu jeho význam a osobitý ráz.“

„Byli jsme nespokojeni s tím, jaké ceny se v České republice dávají,“ říká Alena Morávková

Profesorka Alena Morávková při předávání cen SVU

Společnost pro vědy a umění předávala v červenci v Praze své vlastní ceny. Získali je i dva brněnští rodáci – Joseph Rostinsky a Petr Sís. Poslechněte si rozhovor s předsedkyní pražské skupiny SVU Alenou Morávkovou.

Druhé vydání knihy, doprovázené řadou historických fotografií, bylo letos připraveno v souvislosti s výstavou připomínající na brněnském výstavišti stoleté výročí vzniku naší republiky. Dušan Jeřábek totiž psal mimo jiné i o výstavě, která se v Brně konala v roce 1928: „Přímo manifestací narůstajícího významu a nové vysoké kulturní úrovně Brna byla Výstava soudobé kultury v roce 1928. Chodívali jsme s rodiči a jejich společností často na procházky přímo k výstavišti. Republika prožívala svoje desáté výročí. Krize sice čekala přede dveřmi, ale to se tehdy ještě nevědělo, a tak vládla na výstavišti sváteční nálada, která se jaksi koncentrovala právě na této výstavě, kterou navštívil i prezident Masaryk.“

Jeřábkovy vzpomínky pokračují dobou meziválečnou i dobou druhé světové války. „Je to příspěvek k historii Brna. Jsou lidé, kteří si tu dobu ještě rádi připomínají. Fakta, ať už jde o historii Masarykovy univerzity, nebo kulturního dění v Brně, Lidových novin a podobně, jsou stále cenná,“ říká editorka knihy Olga Jeřábková.

Spustit audio