Vyschlý jako mumie

29. květen 2015

Mumie je mrtvé tělo člověka nebo zvířete, které bylo zachováno díky vhodným přírodním podmínkám, nebo uměle (balzamováním).

České slovo mumie pochází z arabského mumija, což znamená pryskyřice. Nejznámějšími mumiemi jsou ty, které byly uměle nabalzamovány. Tímto zvykem proslul především Starověký Egypt.

Staří Egypťané věřili, že po smrti duše vklouzne zpátky do svého těla a život lidí i zvířat pokračuje na onom světě. K tomu bylo potřeba zajistit, aby se tělo nerozpadlo a zůstalo neporušené. Byla to hotová věda – a navíc přísně tajná. Nejprve se vyndal mozek, pak přišel na řadu žaludek, střeva, plíce a játra. Tyto orgány se uchovávaly samostatně ve zvláštních nádobách, kanopách.

Za nejdůležitější orgán bylo považováno srdce. To bylo v těle ponecháno, protože, že jej mrtvý potřeboval pro soud na onom světě. Poté se tělo máčelo v sodném nálevu, plnilo vonnými bylinami a pryskyřicí a nakonec se každá ruka i noha omotala dlouhým proužkem látky. Na látce byly napsané modlitby a zaklínadla, pomocí kterých se měl zemřelý vyznat v zemi mrtvých a správně projít soudem dvaačtyřiceti strašných soudců – ti za předsednictví nejvyššího boha Usira prošetřili jeho pozemský život.

Egypťamé s oblibou mumifikovali také zvířata. Domácí mazlíčci byli ukládáni do hrobky společně s majitelem, aby mu v posmrtném životě mohli dělat společnost. Divoká zvířata byla zase považována za posly bohů.

Úmyslně vytvořené mumie byly nalezeny v různých koutech světa: Kolumbie, Ekvádor, Chile, Peru…V nížinách se těla vysoušela na slunci nebo v dýmu, ve vysokých oblastech na vrcholcích And zapracoval mráz.

A jestlipak jste slyšeli o mumiích z bažin? Právě tak se říká mužským tělům z doby železné, která byla objevena v severských, hlavně irských močálech a rašeliništích. Tito mrtví – díky bažinám pozoruhodně dobře uchovaní – nesli stopy rituálních obětí.

Pokud chcete vidět opravdovou egyptskou mumii, můžete navštívit hrad Buchlov. Tam najdete dva tisíce let starou mumii, kterou z Alexandrie v roce 1828 přivezl Josef Wratislav z Mitrovic jako svatební dar své sestře. Podle psychotroniků vyzařuje negativní energii a senzitivní návštěvníci v její blízkosti cítí silné vibrace.


Příspěvek zazněl v pořadu Slovo nad zlato, který vysílá Dvojka ve všední dny vždy v 10:40 dopoledne.

autoři: Jitka Škápíková , Dan Moravec
Spustit audio