Výročí autora Vzpomínky na Zbiroh

18. srpen 2006

V tomto roce si připomínáme 125. výročí narození klasika české dechové hudby, populárního hudebního skladatele Václava Vačkáře. Zapsal se do historie české lidové hudby nejen jako autor mnoha krásných melodií, ale i jako bojovník za práva a postavení lidových hudebníků ve společnosti a zakladatel prvních hudebních odborů. Za svou organizační a dirigentskou péči byl nazýván početnou hudebnickou obcí "táta českých muzikantů".

Václav Vačkář se narodil 12.8. 1881 v Dobřejovicích u Prahy. Měl mimořádné hudební nadání, ale protože pocházel z chudých poměrů, vyučil se jen na housle a křídlovku a později nastoupil jako elév k vojenské hudbě v polském Přemyšlu. Brzy se projevil jako tvůrčí a vůdčí osobnost. Dva roky působil jako trumpetista v carském Rusku, po návratu se stal kapelníkem u divadelní společnosti J. Faltyse, v roce 1903 přijal místo kapelníka městské hudby na Korčule, roku 1908 se stal na čtyři roky kapelníkem městské hudby v Boskovicích na Moravě a jeden rok působil v čele orchestru krakovského divadla. Veškeré své úsilí věnoval jak hře na nástroje, studiu not a partitur a práci s orchestry, tak skládání. Bohatá melodická i harmonická invence mu brzy vynesly popularitu. Jeho koncertní valčíky Sen lásky, Večer na moři, Bylo to v máji, pochody Šohaj, Riviéra, Slovácké tance, Tři bratři a další přednesové i taneční skladby byly na repertoáru mnoha orchestrů.

Jeho cílem však bylo stát se skladatelem symfonické hudby. Mimořádnou pílí a studiem dosáhl svého snu: roku 1913 nastoupil jako houslista a o rok později jako sólový trumpetista do orchestru České filharmonie. Zde strávil pět let, dosáhl úspěchu i se dvěma symfonickými skladbami. Přestoupil pak do orchestru Vinohradského divadla, poté do Šakovy filharmonie, ale nutnost živit početnou rodinu ho přiměla, aby pokračoval jako kapelník v biografech Alma a později Minuta na Vinohradech. Po příchodu zvukového filmu se ujal propuštěných hudebníků a vytvořil z nich orchestr, s nímž koncertoval v Radiopaláci na Vinohradech. Po dvou letech však hospodářská krize ukončila existenci tohoto tělesa.

Václav Vačkář

V roce 1927 vrcholilo i Vačkářovo úsilí o založení Odborového sdružení hudebníků československých, hájícího interpretační a autorská práva lidových hudebníků. V jeho čele působil řadu let a stál i u zrodu OSA.

Od svých padesáti let se nadále věnoval především skládání, dirigování a organizační práci, neúnavně jezdil k orchestrům po celé zemi. Dbal o soustavné vzdělávání lidových muzikantů, napsal Nauku o harmonii se zvláštním přihlédnutím k samoukům a se synem Daliborem, neméně nadaným skladatelem symfonické, filmové i taneční hudby, vytvořili velmi žádanou Instrumentaci symfonického a dechového orchestru. Bohatá životní zkušenost dirigenta a hráče, nezlomná vůle a optimismus ve skladatelské i organizační činnosti i jeho přímý charakter a srdečnost mu získaly vážnost a oblibu u hudebníků v celé republice.

Vačkářovy slavné skladby, jako serenáda Vzpomínka na Zbiroh, zmíněné valčíky a pochody Probuzení, Tempo, Osvobození, Přímo hleď, Pozdrav posluchačům, polky Dobřejovická, Staropražská, skladba Tři bratři a mnoho dalších si získaly oblibu pro vačkářovsky povzbudivou energii a melodie vždy vycházející ze srdce. K jeho 70. narozeninám o něm přiléhavě napsali: "Dal české hudbě mnoho ze svého talentu i z dobroty srdce. Odměnou mu bylo vědomí, že vyoral "dobrou brázdu". V tomto smyslu také zůstává trvale zapsán v historii naší lidové hudby." Byl jmenován čestným občanem rodných Dobřejovic, Roztok u Prahy a města Zbiroha, byl oceněn i cenou města Prahy. Zemřel v roce 1954 v Praze ve věku 73 let a byl pochován na Vinohradském hřbitově.

Výběr z populárních skladeb Václava Vačkáře a jeho syna Dalibora vydal Radioservis

Skladatelský a hlavně lidský odkaz Václava Vačkáře, snaha o co nejvyšší úroveň lidových muzikantů byla v roce 1994 motivem ke vzniku festivalu mladých dechových orchestrů Slavnosti české muziky - Vačkářův Zbiroh. Každým rokem poslední víkend v květnu nabízí město Zbiroh přehlídku orchestrů ZUŠ a poskytuje tím mladým hráčům vzácnou příležitost vzájemné konfrontace. Repertoár přehlídky se neomezuje jen na klasiku dechové hudby, ale hrají se zde aranžmá muzikálových, filmových, jazzových i popových skladeb i nové původní kompozice ve zcela současném evropském duchu.

Přímo ve výroční den narození Václava Vačkáře, v sobotu 12. srpna, se konalo Letní hudební odpoledne v jeho rodné obci Dobřejovice u Průhonic. Na domě, ve kterém skladatel žil (č. p. 9), byla slavnostně odkryta pamětní deska.

autor: (mv)
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.