Vyprahlé touhy. Pásmo věnované životu a dílu spisovatele Jaroslava Havlíčka

Rozhlasové pásmo věnované autorovi psychologických próz Jaroslavu Havlíčkovi. Z úryvků tvorby, deníkových zápisů, korespondence s manželkou Marií a dalších materiálů připravila Nikol Patíková. Pořad vznikl v dramaturgii Aleny Blažejovské a režii Radima Nejedlého v brněnském studiu Českého rozhlasu. Poslouchejte on-line do 14. dubna 2018.

Od úmrtí spisovatele Jaroslava Havlíčka uplynulo 7. dubna 75 let. Havlíček se proslavil především románem Petrolejové lampy. Nicméně za pozornost stojí celé jeho dílo bohaté nejen na romány (Neviditelný, Ta třetí, Helimadoe, …), ale také na povídkové cykly – např. Kalvachiáda, povídky věnované úředníkovi Kalvachovi, ve kterých můžeme najít autobiografické prvky.

Jaroslav Havlíček: Zánik městečka Olšiny

Tanec smrti

Co se děje v Olšinách po smrti Boha? Přichází ďábel... Hrůzyplné čtení, kořeněné vtipem, ironií a sarkasmem, poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Havlíček se narodil 3. února 1896 v Jilemnici. Své rodné město také zasazoval do svých děl, zejména do jilemnického cyklu, kam patří právě román Petrolejové lampy a jeho volné pokračování Synáček a Vlčí kůže. Do tohoto cyklu ale patří také próza Máňa, věnovaná jeho vztahu se ženou Marií od jejich seznámení až do svatby, dále Zánik městečka Olšiny či Holanovy děti.

V roce 1915 byl na rok odveden do první světové války. Bojoval v Rusku, Itálii i na Slovensku. Z tohoto období pochází intimní korespondence s budoucí ženou Marií Krausovou. Vzali se v roce 1921 a měli dvě děti: syna Zbyňka, který se později proslavil jako surrealistický básník a psycholog, a dceru Evu, výtvarnici.

Autor žil dvěma životy; přes den pracoval jako bankovní úředník a po večerech a nocích pilně a systematicky tvořil své dílo. Kvůli jeho nesmělosti ale dlouho trvalo, než vstoupil do literárního světa. Povedlo se mu to díky jeho ženě, která za něj nosila rukopisy do nakladatelství, a literárnímu kritikovi Karlu Sezimovi, jenž Havlíčka přesvědčil, aby se po povídkách pustil i do rozsáhlejších prací.

Život i osobnost Jaroslava Havlíčka, rozpolcená mezi nezáživnou práci v bance a noční psaní, přispěly k jeho fyzickému i psychickému vyčerpání, jež vyústilo v zápal plic, na který Havlíček ve svých 47 letech zemřel.

Připravila: Nikol Patíková
Dramaturgie: Alena Blažejovská
Režie: Radim Nejedlý

Natočeno v brněnském studiu Českého rozhlasu.

autoři: Alena Blažejovská , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio