Vynechte nadávky i výčitky a naučte se pojmenovat své pocity, radí psycholožka jak na hádky

12. prosinec 2022

Problémy je důležité řešit a nenechat je plynout. Může být jejich řešením hádka? A jaké jsou základní principy „správné“ hádky? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Psycholožka Barbora Downes se společně s moderátorkou Romanou Růžičkovou v Klubu Rádia Junior věnovala konfliktům, neshodám a nedorozuměním. Každý se v průběhu života staneme součástí nějaké hádky a měli bychom vědět, jak ji vyřešit.

Hádka jako umění

Umět se pohádat je umění. Občas je důležité dát najevo naše pocity a emoce. „Když někdy spolkneme všechny zrady, všechny křivdy, všechno, co nás kdy naštvalo, tak se to v nás hromadí a nedělá nám to dobře,“ upozorňuje psycholožka Barbora Downes.

Je hlavní, abychom naše problémy dokázali řešit. Když už si nerozumíme s rodiči, sourozenci, spolužáky či s kamarády, musíme zasáhnout a nenechat si líbit věci, které nám nejsou příjemné.

Útoky a nadávky nejsou řešení

„Když se jdu s někým pohádat a začnu ostrým verbálním napadením, tak se nedobereme žádného řešení,“ varuje Bára. Proto bychom si měli zapamatovat základní principy, jak má ideální výměna názorů probíhat.

Tipy a triky při nedorozumění:

  • Místo nadávek a výčitek bychom měli říct a pojmenovat to, jak se cítíme. Třeba: „Já mám vztek / Jsem velmi rozčilený/á.“
  • S tím se pojí také to, že bychom měli dobře přemýšlet nad tím, co nám opravdu vadí.
  • Případně jestli se nejedná jen o momentální nespokojenost. Někdy je totiž dobré problém pár dnů nechat být a přemýšlet. Čas je dobrý rádce.
  • Druhá polovina hádky by měla být o udobřování.

A jak být s tím druhým opět zadobře? Poslechněte si celý podcast.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Romana Růžičková , bva
Spustit audio

Související