Výmol ve Smečně na Kladensku zatím řidiči hodnotí jako nejhorší v Česku

2. květen 2013

Letošním favoritem hlasování o nejhorší díru na silnici je podle projektu Výmoly.cz výtluk ve Smečně na Kladensku, přímo u místního hřbitova. Táhne se přes celý jízdní pruh, a když není díra zrovna zasypaná, je hluboká zhruba 30 centimetrů. Slánskou ulicí denně projíždí tisíce aut včetně kamionů. Všechna řešení jsou ale jen provizorní.

„Tady byly velké díry, kamioňáci o ně většinou chytali nárazníky. Tak to udělali aspoň takhle drobátko, že se přes to nechá jezdit. Ale než to zasypali, než to trošku uplácali, tak to byla estráda,“ popisuje obyvatel jednoho z domů přímo u silnice.

Jméno uvádět nechce, stejně jako další místní. Jsou ovšem naštvaní. S výmoly se v silnici, která byla před pěti lety za 21 milionů korun kompletně opravena, potýkají už asi dva roky. A možná více než řidiči si stěžují právě ti, kdo v okolí silnice bydlí. Vadí jim například, že se domy chvějí.

Před několika dny se u silnice dokonce objevila cedule s nápisem Tankodrom Smečno – dále pouze s tankem, vstupné 20 korun.

„Problém se řeší každodenně v ulicích mezi občany. Na nás se obracejí určitě ne s pochvalami, naopak nadávají nám, proč s tím nic neděláme, proč to neopravíme,“ říká starostka města Pavla Štrobachová zvolená za Smečno – Vize 2010.

Majitelem silnice je Středočeský kraj. Smečno nechce komunikaci, kterou nevlastní, opravovat ze svého. Městu tak nezbývá než na problém neustále upozorňovat. „Třeba dvakrát týdně se tam sejde jakási komise, bádají nad tím, ovšem skutek utekl,“ dodává starostka.

Podle místních je problém v tom, že silnice nebyla uzpůsobená těžké kamionové dopravě. Jako jednu z možností to připouští i náměstek pro dopravu Miloš Petera z ČSSD.

Logo

„Jeden vliv může být to, že podloží neodpovídá dopravě. Samozřejmě může mít vliv i spodní voda. Na druhou stranu na to má určitě vliv průběh zimy,“ vysvětluje.

Podle policie se na poškozené silnici zatím žádná nehoda nestala. Někteří místní se ale obávají, že kraj začne situaci řešit až poté, co k nějakému neštěstí dojde.

Ani starostka Pavla Štrobachová si nemyslí, že se v nejbližší době chystá oprava.

„Nejprve byly výmoly označeny mobilními značkami, potom značky zabetonovali, což ve mně vzbudilo dojem, že to bude označeno napořád. Ve finále, když přibyla značka omezená rychlost na 20 kilometrů, k tomu už asi není co dodat,“ uvažuje.

Náměstek pro dopravu Miloš Petera tvrdí, že kraj problém vyřeší. Reklamovat nedávnou opravu prý ale nemůže. „Byla to drobná oprava, takže se na to nevztahuje reklamace. Budeme to muset uhradit ze středočeské správy a údržby silnic,“ upozorňuje.

Kraj vyčlenil na opravy silnic po zimě 140 milionů korun, opravit z nich chce i výmol ve Smečně.

Spustit audio