Výlet do vesmíru? Budoucnost se děje, na oběžnou dráhu vyrazila první civilní posádka

V době startu mise Apollo 11 na konci šedesátých let snily o výpravě do vesmíru tisíce lidí. Dnes už to není tak nemožné. Na oběžné dráze je totiž první čtveřice amatérských astronautů. Po druhé hodině ráno je tam na tři dny vynesla raketa Falcon 9 společnosti SpaceX. Kdo tvoří posádku?

Let je plně automatický. V případě nutnosti může zasáhnout řídící středisko na Zemi. Dva členové posádky prošli rozšířeným výcvikem, který jim umožňuje manévrovat s lodí. Zatím ale situace, kdy by museli zužitkovat znalosti z výcviku, nenastala, takže posádka si let spíš užívá.

Čtěte také

Testování i charita

Astronauti mají plnit úkoly spojené s výzkumem dopadů pobytu ve vesmíru na lidský organismus. „Bude se tam třeba studovat ultrazvukem, jak se v lidském těle během kosmického letu pohybují kapaliny,“ komentuje šéfredaktor webu Kosmonautix Dušan Majer.

Dalším účelem mise Inspiration 4 je charita. „Vůdce výpravy, miliardář Jared Isaacman, výpravou vybírá peníze na Dětskou výzkumnou nemocnici St. Jude v Memphisu, která se zaměřuje na léčbu vážných nemocí u dětí, včetně leukémie a jiných druhů rakoviny.

Na palubě je také zdravotnice z této nemocnice, která se jako dítě léčila s rakovinou kostí. Dalším cestujícím je datový inženýr a bývalý člen amerických vzdušných sil nebo geoložka, jež je zároveň první černošskou pilotkou kosmické lodi.

Pokud půjde vše podle plánu, měla by posádka přistát 19. září.

Spustit audio

Související