Výkupní ceny mléka jsou nižší a dál klesají. Pro spotřebitele dobrá, pro zemědělce špatná zpráva

8. duben 2023 07:42

Pro spotřebitele dost možná dobrá zpráva, pro zemědělce už méně: výkupní ceny mléka klesají. A tak musí producenti - ať už velká zemědělská družstva nebo menší farmáři - zase o to víc počítat a přemýšlet, jak neskončit ve ztrátě. I když zatím je situace podle nich stále ještě únosná.

„Za únor byla výkupní cena 12 korun a 95 haléřů za litr,“ popisuje situaci farmář Jiří Šedivý z Trutnovska. A dodává, že už bylo lépe. „Ke konci minulého roku jsme prodávali litr mléka za 14 korun. Takže cena stále padá.

Čtěte také

Trend poklesu výkupních cen vnímají menší farmáři i velká družstva. Předseda představenstva družstva v Mžanech na Královéhradecku Luděk Homoláč připomíná, že ceny nejprve rostly - z 9 korun až k už zmíněným 14 korunám, ale aktuálně zase klesají. Kam až, se odhadovat nedá.

„Hlavně spotové mléko se prodává kolem 6 korun. A to je jasný signál, že je tady mléko, o které není zájem, říká Luděk Homoláč.

Pro vysvětlení dodejme, že spotové ceny podle vysvětlení Zemědělského svazu České republiky jsou v tomto případě ceny volného mléka, za které si na volném trhu obchodují mlékárny mezi sebou.

Čtěte také

Větší družstva situaci určitě nějakou dobu zvládnou, věří Luděk Homoláč. „Můžete do té doby, dokud na to budete mít finanční prostředky. Zatím peníze a zdroje máme, abychom částečně sanovali tyto rozdíly. Ale pokud bude takový trend trvat přes rok, tak si myslím, že to bude problém.

Že se klesající výkupní ceny mléka dají zvládnout věří i Jiří Šedivý.

„Musíte se tomu podřídit, myslím si, že je to na přežití. Teď je velká neznámá ohledně dotací, některé tituly ještě dosud nejsou schváleny a nevíme, jak máme postupovat. To nás teď tíží, uzavírá farmář Jiří Šedivý.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související