Vyjde deník Václava Havla z vazby. „Věznění snášel těžce,“ říká Michael Žantovský

11. říjen 2016

Dosud nezveřejněné zápisky někdejšího prezidenta a disidenta Václava Havla vyjdou ve čtvrtek v knižní podobě. Zápisky objevil před dvěma lety editor knihy David Dušek v pozůstalosti svého dědečka, který býval Havlovým blízkým přítelem.

„Václav byl u nás velmi často. Vídal jsem ho víceméně každý den, když byl na svobodě a nebyl na Hrádečku. Měl u nás třeba i bačkory. Když mu vzali řidičák, děda mu dělal řidiče. Jeho auto bylo zaparkováno u nás před domem a já jsem mu ho myl. Pro mě to byl vlastně rodinný člen,“ říká David Dušek.

Když se probíral stohy papírů z pozůstalosti po svém dědečkovi, narazil na modrý diář Mototechny z roku 1977. Na straně se 14. lednem našel nákres cely a bylo tam napsáno „Přišli pro mě.“ On ale věděl, že jeho dědeček v té době ve vězení nebyl.


Kniha Zápisky obviněného vychází už za pár dní na Velký knižní čtvrtek, tedy 13. října.

David Dušek chtěl mnohdy zkratkovité Havlovy záznamy zasadit do souvislostí a zpřístupnit tak čtenářům. Oslovil proto čtyři blízké spolupracovníky bývalého prezidenta. Jeden z nich byl i autor Havlova životopisu Michael Žantovský. Deník ho utvrdil v tom, že věznění Havel snášel velmi těžce: „Měl evidentně deprese a psychické problémy, které musel tlumit pomocí farmak, a v některých okamžicích to na něj doléhalo tak mocně, že se v tom textu objevují i sebevražedné myšlenky.“

Autoři knihy se shodují, že tato zlomová životní situace Václava Havla nakonec posílila. V těžkých životních okamžicích strávených ve vazební věznici hledal Václav Havel útěchu v poznámkách ke své divadelní tvorbě.

„Nejdříve chtěl Václav napsat novou celovečerní hru, kde by navázal na svou tvorbu z 60. let, ale to mu nějak nešlo a pořád ho myšlenky táhly k Ferdinandu Vaňkovi. Ve vězení si napsal poznámky ke čtyřem jednoaktovým hrám, které by dohromady tvořily celek, ale nakonec z nich napsal jen Protest,“ upřesňuje spoluautorka knihy Anna Freimannová.

autoři: Zdeněk Přidal , jpr
Spustit audio