Vyhrajte poutavý životopis Jana Konopáska!

19. červen 2018

Soutěžte o celkem tři knihy Jazzová odyssea, přibližující život jednoho z nejúspěšnějších českých hudebních emigrantů.

Saxofonista Jan Konopásek (1931) je českou jazzovou legendou, zakladatelskou osobností moderního jazzu v Československu. Osudovým partnerem mu byl vibrafonista Karel Velebný. Spolu zakládali průkopnické formace Studio 5 a S+H Q. Konopásek je také jedním z mála českých hudebníků, kteří se po svém odchodu do emigrace uplatnili ve špičkových amerických jazzových orchestrech.

Vinyl Story s Janem Konopáskem: Se Studiem 5 jsme měli hrát před Coltranem, soudruzi to překazili

Saxofonista Jan Konopásek

V druhém díle nového pořadu Vinyl Story jsme uvítali saxofonistu Jana Konopáska, zakládajícího člena skupin Studio 5 a SHQ. V Československu začínal u Karla Krautgartnera, za oceánem se proslavil po boku Woodyho Hermana. Ve Vinyl Story zavzpomínal na album Studia 5 ‒ Modern Jazz z roku 1961.

Konopáskovy vzpomínky jsou nejen obrazem muzikantského života, ale i svébytnou kronikou doby. Mrazivé doteky poválečné totality se střídají s humornými epizodami, jako je třeba zrození Járy Cimrmana. Spolu s vypravěčem putujeme dobrodružně v roce 1965 do emigrace – nejprve do Německa a pak do USA.

Učitel na prestižní hudební škole Berklee v Bostonu, hráč v elitních orchestrech, muzikant na zámořských lodích, ale také realitní agent a řidič náklaďáku. Humorný glosátor života. To vše je Jan Konopásek.

Spoluautorem knihy je Jiří Plocek (1961), hudebník, hudební vydavatel, publicista a rozhlasový redaktor.

Jednu ze tří knih můžete vyhrát v naší aktuální soutěži. Stačí, když budete poslouchat Český rozhlas Jazz a správně zodpovíte soutěžní otázku.

Vypsáno: 11. 6. – 24. 6. 2018

POZOR: Soutěžní otázku uslyšíte pouze ve vysílání stanice Český rozhlas Jazz a to po celé výše uvedené časové období v průběhu celého dne.

O co se hraje? 3 x 1 kniha Jazzová odyssea – Od Karla Krautgartnera k Woodymu Hermanovi (Galén, 2018)

Jak se zúčastnit? Odpověď zašlete na e-mail jazz@rozhlas.cz a do předmětu zprávy uveďte heslo „soutěž“. Podrobná pravidla soutěží si přečtěte zde.

autor: ČRo Jazz
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.