Vyhozené vánoční stromky z Pardubic se vrátí do přírody

5. leden 2018 13:55

Pardubické popeláře čeká povánoční úklid zeleného jehličí, příští týden začnou likvidovat vánoční stromky odložené k popelnicím.

Čety pardubických popelářů začnou po svátku Tří králů s každoročním úklidem vánočních stromků odložených v ulicích. Svoz má ale svoje pravidla a popelářské vozy nebudou zajíždět do každé ulice a ke každému domku.

První odstrojené jedle, smrky nebo borovice se už objevují u kontejnerů v ulicích. Na pardubických sídlištích zajistí popeláři svoz stromků z každého kontejnerového stání, je ale potřeba aby lidé neházeli stromky přímo do popelnic, ale nechávali je ležet volně vedle nich. Svoz by to pak mělo urychlit, jak uvedla mluvčí Služeb města Pardubic Světlana Pozníková.

Ve Svitavách nekončí vánoční stromky na skládce

02527551.jpeg

Vánoční stromky, které zdobily příbytky Svitaváků, na skládce odpadu neskončí. Pracovníci úklidových čet je posbírají a po zpracování vrátí jako mulčovací kůru chránící veřejnou zeleň. Ta je potom k dispozici i zahrádkářům.

Ve Svítkově a Rosicích, kde je převážně rodinná zástavba, je odvoz stromků podle mluvčí Služeb města zajištěn od kontejnerových stání na tříděný odpad. Stromy, které budou u branky před domem nebo odložené u kontejnerů v uzavřených dvorech nebo domech, svezeny nebudou.   

Další možností je odnést stromek do sběrného dvora, výjimkou je seperační dvůr v polabinské Lonkově ulici, který stromky nepřijímá.  

Zpátky do přírody, ale po kouscích   

Ročně se jedná o více než 30 tun stromků. Ty budou dále využity, popelářské čety je odvezou do dražkovické kompostárny, tam se z nich udělá štěpka, z té pak kompost a zelená hmota se tak vrátí zpátky do přírody.    

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio