Vydání románu American Dirt o mexických uprchlících v USA provázejí kontroverze

14. únor 2020

Spisovatelka Jeanine Cumminsová románem American Dirt opanovala žebříčky prodejů, ale také pobouřila čtenáře i spisovatele z řad Američanů mexického původu.

Jeanine Cummins: American Dirt

V posledních lednových týdnech se zmiňovaný román vyšplhal na 1. pozici žebříčku nejprodávanějších knih v USA. V předešlých románech se autorka soustředila na témata z irské historie. Tentokrát zvolila námět ze žhavé současnosti. Zabývá se životem v Mexiku a situací mexických uprchlíků v USA. Téměř thrillerová zápletka se točí okolo osudu hlavní hrdinky, jejíž příbuzní jsou povražděni mexickým gangem. Hrdinka musí uprchnout bez dokumentů se svým synem do USA, kde je čeká nelehký osud nelegálních uprchlíků. Námitky kritiků se soustředí na autorčinu neznalost tématu a její nemexický původ. Dle názorů mexických spisovatelů a spisovatelů s mexickými kořeny autorka na celé problematice parazituje.

Pochybnosti o literárních kvalitách díla

Spisovatel David Bowles, který patří mezi Američany mexického původu, ve své recenzi napsal, že román American Dirt vděčí za mnohé literatuře, kterou napsali lidé s autentickou zkušeností mexického uprchlíka v USA.

Čtěte také

Autorka sama přiznává, že četba byl hlavní zdroj informací, ze kterých čerpala při psaní románu. Bowles dále zmiňuje, že Jeanine Cumminsová se sice nesnaží problému obrousit hrany, ale těží z traumatické zkušenost uprchlíků a přetváří ji v melodramatický brak.

Najdeme i opačné kritiky, které knihu přirovnávají k slavnému románu Johna Steinbecka Hrozny hněvu. Takto se o románu vyjádřil například spisovatel Don Winslow. Knihu podpořil i autor populárních hororů Stephen King.

Petice latinskoamerických autorů

Kritika se snesla i na hlavu populární televizní moderátorky Oprah Winfrey, která knihu zařadila do prestižní kolekce Oprah's Book Club. 138 spisovatelů především latinskoamerického původu zaslalo Oprah Winfrey otevřený dopis s požadavkem, aby volbu přehodnotila. Smutným momentem v celé kauze je fakt, že spisovatelce bylo podle sdělení nakladatele vyhrožováno. Z těchto důvodu Jeanine Cumminsová zrušila 13 zastávek na turné, které mělo podpořit vydání knihy.

Byznys a etika

Celá kauza přináší především několik otázek spojených s etikou, literárním provozem.

Čtěte také

Je vhodné, aby vydavatelský byznys – mluvíme o největších hráčích na trhu, kteří cílí na nejširší čtenářstvo – participoval na problematice, která je součástí kultury i žité současnosti marginalizovaného etnika? Uvědomme si, že mexičtí autoři i Američané mexického původu, kteří píší tzv. chicanskou literaturu, jsou většinou jen minimálně finančně ohodnoceni a v rámci americké literatury jsou jejich knihy vnímány jako okrajové.

Jiným problémem je pak svoboda slova a autorská svoboda vůbec. Je možné diktovat spisovatelům (i v případě autorů konzumní literatury), které náměty smějí zpracovat? A konečně: jak postupovat, pokud ostrá a opodstatněná kritika rozdmýchá hysterické reakce veřejnosti, které mohou vést až k výhružkám a mediální šikaně?

autor: Petr Šmíd
Spustit audio

Související