Východiska Miroslava Svobody

14. listopad 2015

Bývalý plzeňský disident po roce 1989 založil a dodnes řídí občanské sdružení Exodus, které usiluje o integraci zdravotně postižených osob. S pomocí zdravotně postižených klientů začal digitalizovat málo dostupné české exilové a samizdatové časopisy. Díky nim je tak řada z nich přístupná celému světu na webu.

Miroslav Svoboda (* 1962) v 18 letech konvertoval ke křesťanství a tento nový pohled na život a na svět se promítl i do jeho občanských aktivit. V 80. letech se podílel na vydávání a šíření samizdatů na Plzeňsku. Nejprve opisoval na stroji texty pro úzký okruh přátel. Později s využitím xeroxu se okruh čtenářů rozšiřoval.

Pro samizdat opisoval básnické texty Jana Skácela, Jana Zahradníčka, práce Václava Černého, politologické a křesťanské texty nebo překlady z polštiny. Unikátem bylo fotografickou cestou vydané třísvazkové dílo Alexandra Solženicyna Soustroví Gulag. S přáteli vydávali kulturní sborník Co je.

V hledáčku StB

Současně Miroslav Svoboda patřil k širšímu okruhu spolupracovníků plzeňského samizdatového periodika Pevná hráz. Přepisoval pro něj texty a pomáhal s distribucí. StB o všech jeho aktivitách věděla a zvala si ho pravidelně na výslechy.

„Nebylo to ale nic drastického,“ říká Miroslav Svoboda. Nerad ale vzpomíná na den před 28. říjnem 1989, kdy ho StB zatkla i s jeho dvěma malými dětmi a pětiletý Josef a tříletý František museli výslech prodělat spolu s ním.

Sdružení Exodus

V 90. letech Miroslav Svoboda založil a dodnes řídí občanské sdružení Exodus. Jeho prostřednictvím se snaží zapojovat zdravotně postižené osoby do společnosti: „Jsme solidární s lidmi s postižením, počítáme však s osobností každého z nich a vycházíme z toho, že jsou si své věci schopni zařídit sami, vytvoříme-li jim k tomu podmínky.“

V chráněné dílně občanského sdružení Exodus

V Třemošné u Plzně sdružení vybudovalo Dům Exodus, ve kterém provozuje denní stacionář s ergoterapií a různé zájmové a kulturní aktivity. Zdravotně postiženým také nabízí práci ve dvou chráněných dílnách – keramické a digitalizační.

Unikátní web Scriptum.cz

Před několika lety Miroslava Svobodu napadlo digitalizovat s pomocí zdravotně postižených klientů málo dostupné české exilové a samizdatové časopisy. Vznikla tak chráněná dílna Digitalizační Exodus. Výsledky její unikátní práce jsou k vidění na stránkách Scriptum.cz.

V současnosti je zde například kompletní časopis Svědectví, Studie, Nový život, Vokno, zmiňovaná Pevná hráz a další tituly. Scriptum.cz je kromě pražské knihovny Libri prohibiti jediné místo, kde jsou tyto dokumenty veřejně dostupné zájemcům z celého světa.

Miroslav Svoboda je pozoruhodný člověk, který své občanské aktivity dokázal přenést a rozvinout i v nové době po roce 1989. Paradoxně stejně jako dříve i dnes stojí se svým dobrým dílem na okraji hlavních společenských proudů.

Dramaturgie pořadu Lenka Svobodová, režie Jakub Doubrava, mistr zvuku Ondřej Franěk.

Další dokumenty z projektu Dobrá vůle si můžete poslechnout v iRadiu.

Spustit audio