Vybržďování – běžné slovo, které dříve zákon neznal

12. červen 2018
Právní poradna

Agresivní řidiči se nezřídka uchylují k takzvanému vybržďování. Nejenže tím obtěžují ty za sebou, ale mohou přitom spáchat trestný čin, potvrzuje právník Filip Ščerba.

Představte si situaci, kdy řidič vytlačuje na mostě v prudké rychlosti jiné auto. „Můžeme jednoznačně říct, že svým jednáním chtěl usmrtit. Za určitých okolností připouští zákon uložení výjimečného trestu,“ vysvětluje docent olomoucké Právnické fakulty.

Z hlediska právní kvalifikace rozlišujeme, jestli někdo spáchal úmyslný, nebo nedbalostní trestný čin. V drtivé většině případů, které se stávají v dopravě, jde o nedbalost. „Pokud ale mluvíme o vybržďování, tak tady o nedbalosti nemůže být řeč,“ dodává Ščerba.

Je také rozdíl, jestli pachatel vybržďuje jen jediné auto, nebo více vozidel. V prvním případě jde o trestný čin těžkého ublížení na zdraví, popřípadě pokusu takového činu, někdy i pokusu vraždy. „Ale jestliže je provoz hustší a za pachatelem je aut více, tak dochází k ohrožení většího počtu lidí. A to už mluvíme o obecném ohrožení, za což je jiná a přísnější kvalifikace,“ upozorňuje docent Filip Ščerba.

autor: voj
Spustit audio