Všichni zchudneme a úspory nemůžou nebolet. Fiala možná jen nechce lidi strašit, míní Kalousek

14. leden 2022

Vláda chce v novém návrhu rozpočtu na letošní rok ušetřit 80 miliard korun. Premiér Petr Fiala (ODS) v novoročním projevu slíbil, že úspory se budou hledat zejména tam, kde to občané nepocítí. Podle někdejšího ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) to ale není dlouhodobě možné: „Možná jen nechce ty lidi vystrašit.“

„Ono to nemůže nebolet. Na první pohled to vypadá, že z ministryní Alenou Schillerovou (ANO) plánovaných 1928 miliard výdajů není problém ušetřit 80 miliard. Ale on to problém je, protože minulé vládě se vymkly z rukou takzvané povinné výdaje, které jsou ze zákona, z pracovních smluv,“ vysvětluje Kalousek.

Čtěte také

V této souvislosti dále kritizuje daňový balíček přijatý minulou sněmovnou, který snížil příjmy státu. „Zvyšovat pravidelné povinné výdaje, aniž bych věděl, z čeho je zaplatím, je velmi neodpovědné. A úplně stejně neodpovědné je snižovat daňovou základnu, pokud nevím, kde současně snížím povinné výdaje,“ podotýká.

Současný ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) už má jistě připravené návrhy, jak potřebné úspory najít v „nepovinných“ výdajích, které zahrnují přibližně 400 miliard, věří Kalousek. Musí pro ně ale v rámci pětikoalice získat politickou podporu.

To se prostě nemůže nedotknout lidí. Budete muset propustit státní zaměstnance a snížit transfery peněz směrem k obyvatelstvu.
Miroslav Kalousek

Ani škrtání povinných výdajů se ovšem vláda v dalších letech nevyhne, pokud chce plnit programové prohlášení a nezvyšovat daně. „To se prostě nemůže nedotknout lidí. Budete muset propustit státní zaměstnance, udělat penzijní reformu, reformu sociální dávek, snížit transfery peněz směrem k obyvatelstvu,“ upozorňuje Kalousek.

Čtěte také

Současně ale pochybuje o tom, že se podaří splnit všechny záměry a cíle obsažené ve vládním prohlášení, jako je zvyšování výdajů na školství, obranu nebo investice.

„Myslím si, že to narazí na tvrdou ekonomickou realitu a že ta vláda bude muset říct, že nějakého z těch cílů se vzdává nebo změkčuje. Že by se daly stoprocentně splnit všechny cíle, které jsou tam napsány, pokládám za ekonomicky nereálné,“ soudí.

Všichni zchudneme

Ministerstvo financí vidí možné úspory v provozních a investičních výdajích, Kalousek ovšem namítá, že šetřit na investicích reálně není úspora. „Je to jen odložená investice. Je to odložení problému, ne řešení. Úspora je, když nevydáte peníze, které by ten rok měly být zkonzumovány,“ podotýká.

Čtěte také

Zmrazení platů státních zaměstnanců i ústavních činitelů je podle Kalouska maximem možného. „Kdo chtěl, tak to pochopil. Kdo ne a myslí si, že peníze rostou na stromech a je možné neomezeně přidávat, tak to nepochopí nikdy,“ uvádí s tím, že platy ve veřejném sektoru nyní výrazně převyšují mzdy v soukromé sféře.

„Stát nemůže přidat svým zaměstnancům, pokud na to nemá peníze. A on ty peníze opravdu nemá. Dokonce i na to, co jim nepřidává, si musí půjčovat, tak si těžko může půjčovat ještě na to, aby jim přidal,“ doplňuje.

Na 200 tisíc domácností upadne do energetické chudoby. Pro tyto vláda připravila nějakou pomoc. Ale zchudneme všichni.
Miroslav Kalousek

Podle Kalouska hrozí, že letošním roce kvůli rostoucím cenám energií nebo inflaci zchudneme všichni a žádná vláda s tím nemůže nic udělat, jen pomoci těm, kdo upadnou do neřešitelné situace:

„Na 200 tisíc domácností upadne do energetické chudoby. Pro tyto vláda připravila nějakou pomoc. Ale jinak platí, že zchudneme všichni,“ opakuje.

Jakých chyb by se na základě jeho zkušeností měla Fialova vláda vyvarovat? Poslechněte si v záznamu Interview Plus.

autoři: Lukáš Matoška , ert

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.